Hlavní obsah

Prokop je s osmým místem v rallyeovém mistrovství světa spokojený

Praha

Automobilový jezdec Martin Prokop má za sebou první polovinu sezóny v rallyeovém mistrovství světa. Jediný český pravidelný účastník šampionátu nasbíral v dosavadních sedmi rallye 37 bodů a v průběžném pořadí mu patří osmé místo. A s dosavadním průběhem sezóny je spokojený.

Foto: www.martinprokop.com

Martin Prokop s Fordem Fiesta WRC na trati Rallye Akropolis.

Článek

"Byla by škoda říct, že jsem nespokojený. Zvlášť po posledním závodě," poukázal Prokop na víkendové páté místo na Italské rallye.

Ze začátku roku ale příliš nadšený nebyl. Hlavně proto, že nebyl schopen rychlostně konkurovat soupeřům. Důvodem byly zejména nekvalitní pneumatiky D-Mack, které používal. "Když jsme je změnili, tak zvyknutí si na novou pneumatiku trvalo déle, než jsme potřebovali. Teď se ukazuje, že zrychlujeme a nový styl, který jsme začali jezdit, funguje a přináší svoje ovoce. Nestagnujeme, nejde to dolů a v posledních závodech se zlepšujeme," pochvaloval si pilot Jipocar Czech National rallye týmu.

V každém závodě bodoval

Prokop v dosavadních sedmi odjetých rallye vždy bodoval. "To je základ, na kterém stavíme už léta. Potřebuje se to posunout rychlostně, tam ale přichází riziko. Balanc se ale snažíme nějakým způsobem posunout. Stabilita a body jsou ale v takhle křehkém projektu, jako je ten náš, pozitivum," řekl Prokop, který v MS startuje od roku 2005.

V pátek a v sobotu na Sardinii předvedl nejlepší výkon v sezóně a podle šéfa Fordu Malcolma Wilsona dokonce i v kariéře s vozem WRC. "Už před závodem jsem se cítil dobře, povedl se mi test a přesně jsme věděli, za čím máme jít. Bylo to znát i na erzetách, kde jsme se dále zlepšovali," uvedl Prokop.

Jeho výkony ocenil i Wilson. "Podle jejich statistik a dat, která sledují, tak říkal, že to byl můj nejlepší závod, který jsem s Fordem jel. Gratulovali nám, že jsem udělal kus práce," přiznal Prokop.

V Itálii zaostal za nejrychlejším Sébastienem Ogierem v součtu všech časů o více než osm minut. Bylo to ale i délkou rallye. "S tím už můžeme být spokojení, jde to rapidně dolů. Teď jde o to, o kolik se můžeme ještě posunout. Už se nám podařilo nakouknout, aby to bylo pod vteřinu na kilometr. Jde o to to udržet celý závod, aby tam nebyly výkyvy," uvedl třicetiletý jezdec.

Nestaví si vzdušné zámky

Zůstává ale realistou. "Nemůžeme si stavět vzdušné zámky. Zastaví se to. Když týmy stojí vedle sebe v servisu, tak je na první pohled vidět, s čím se dá a nedá bojovat," poukázal Prokop na lepší finanční zázemí řady soupeřů.

"Pod vteřinu na kilometr se ale určitě dokážeme dostat," řekl jihlavský rodák, který po ukončení spolupráce s výrobcem pneumatik D-Mack nezměnil plány na sezonu. Vynechá jen Austrálii.

Prokop měl v dosavadním průběhu sezóny k dispozici jen jedno auto, nyní ale podle všeho bude kupovat druhý speciál Ford Fiesta RS WRC. "To naše už je hodně použité. Musíme koupit karoserii, takže asi spíše koupíme celé auto a z tohohle bude testovací," podotkl Prokop.

Dříve nechtěl nový vůz kupovat i proto, že čekal na případné vylepšení stávajícího modelu. "Týmy se ale dohodly, že se pro příští rok nebudou dělat nové homologace aut. To je pro nás lepší," řekl.

Na řadě je Finská rallye

Další start čeká Prokopa až na začátku srpna, kdy se uskuteční Finská rallye. Více než měsíc tak bude mít pauzu. "Zrušili jsme i start na rallye v Estonsku, protože jsme dostali možnost hodně testovat ve Finsku. Měl bych jezdit dva až tři dny, což je na testování hodně. Teď mám měsíc volno," dodal Prokop.

Reklama

Související témata: