Hlavní obsah

Rallye Bohemia vede po první etapě Kopecký, úřadující šampion Pech odstoupil

Mladá Boleslav/

Automobilový jezdec Jan Kopecký vede po první etapě Rallye Bohemia a míří za svým devátým vítězstvím v soutěži. Po úvodních osmi rychlostních zkouškách má náskok 25,3 sekundy před druhým Filipem Marešem. Kopecký využil i odstoupení loňského vítěze a úřadujícího českého šampiona Václava Pecha, který byl sice před šestou rychlostní zkouškou v čele o 8,1 vteřiny, jenže doplatil na poruchu převodovky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jan Kopecký a Jan Hloušek na rychlostní zkoušce Rallye Bohemia.

Článek

Kopecký s vozem Škoda Fabia útočí na třetí úspěch v sezoně. Maximální počet bodů nezískal jen při poslední Rallye Hustopeče, kdy jej porazil právě Pech. Ten však nyní se svým fordem odstoupil už podruhé v tomto ročníku (předtím nedokončil Valašskou rallye) a jeho šance na devátý titul v kariéře dostaly výraznou trhlinu.

"První etapa pro nás začala trošku nešťastně. Na první erzetě před nás startér pustil Filipa Mareše a to nás trochu rozhodilo. Myslím, že i Filipa. Stálo nás to nějaký čas," uvedl Kopecký v tiskové zprávě. "V následujících testech nám trochu ujížděl Venca, nicméně vždycky jen s minimálním rozdílem. Po servisu ale odstoupil, takže jsme se dostali do vedení. Letos je pro nás důležitý každý bod, takže zítra se budeme snažit vyhrát druhou etapu a udržet celkové vedení až do cíle," dodal sedminásobný mistr republiky.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Jan Kopecký a Jan Hloušek na rychlostní zkoušce Rallye Bohemia.

Nejblíže Kopeckému je aktuálně druhý muž průběžného pořadí domácího šampionátu Mareš, který zatím skončil ve všech dosavadních letošních podnicích na stupních vítězů. V průběžném pořadí ztrácel před Rallye Bohemia na Kopeckého 24 bodů.

"My musíme být spokojení. Honza jede v továrním týmu, je to mistr světa, takže ta laťka je nastavena opravdu vysoko. A je fajn, že se s ním vůbec můžeme porovnávat. Samozřejmě víme, že jsme udělali nějaké chyby, a i když jsme neztratili moc, naším cílem je chyby nedělat a přiblížit se Honzovi ještě víc," uvedl Mareš.

Třetí je jednadvacetiletý Dominik Stříteský, který má zhruba dvousekundový náskok na Jana Černého.

Tradiční Bohemia Rallye pokračuje dalšími šesti rychlostními zkouškami v neděli. Slavnostní vyhlášení vítězů se uskuteční v 16:00 na Staroměstském náměstí v Mladé Boleslavi.

Rallye Bohemia, závod mistrovství České republiky v automobilových soutěžích - po 1. etapě:
1. Kopecký, Hloušek 47:01,3
2. Mareš, Bucha -25,3
3. Stříteský, Hovorka -51,5
4. Černý, Černohorský -53,2
5. Semerád, Persein (všichni Škoda Fabia Rally2 Evo) -1:19,9
6. Cvrček, Prokorát (Škoda Fabia R5) -1:30,3

Reklama

Související témata: