Hlavní obsah

Rallye Monte Carlo vede v souboji šampionů Loeb před Ogierem

V čele Rallye Monte Carlo jsou po první etapě francouzští piloti Sébastien Loeb a Sébastien Ogier, kteří dohromady získali sedmnáct titulů a letos se hodlají účastnit jen vybraných závodů. Devítinásobný světový šampion Loeb vede před svým nástupcem na trůnu o 9,9 sekundy.

Foto: Profimedia.cz

Sébastien Loeb na Rallye Monte Carlo

Článek

Sedmačtyřicetiletý Loeb se rychle adaptoval na zledovatělé asfaltové tratě poté, co minulý týden dokončil na druhém místě pouštní Rallye Dakar. S vozem Ford Puma s hybridním pohonem vyhrál úvodní čtyři z dnešních šesti rychlostních zkoušek a zatím mu vychází návrat do šampionátu, v němž se naposledy představil v září roku 2020 v Turecku.

"Jsem rád, že jsem zakončil den ve vedení, ale není to velký náskok," uvedl Loeb, jenž v Monte Carlu vyhrál osmkrát. Kariéru pravidelného účastníka mistrovství světa ukončil v roce 2012.

Po loňském zisku osmého titulu se rozhodl zúčastnit jen některých rallye Ogier s toyotou, jenž může v neděli vyrovnat Loebův počet triumfů v Monte Carlu.

Na průběžném třetím místě je s odstupem 22 sekund Elfyn Evans. Britský pilot v minulých dvou sezonách skončil za týmovým kolegou Ogierem v šampionátu druhý a bude letos útočit na premiérový titul.

Z hrozivě vypadající havárie hned v prvním dnešním testu vyvázli bez zranění francouzský pilot Adrien Fourmaux a jeho navigátor Alex Coria, kteří se po nárazu do svahu se svým fordem skutáleli do propasti.

Nejlepší z tria českých zástupců je Erik Cais s vozem Ford Fiesta na 15. pozici.

Rallye Monte Carlo, úvodní podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - po 2. dnu:
1. Loeb, Galmicheová (Fr./Ford Puma) 1:22:49,0
2. Ogier, Veillas (Fr./Toyota Yaris) -9,9
3. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -22,0
4. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -47,8
5. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -56,7
6. Breen, Nagle (Ir./Ford Puma) -59,2
...15. Cais, Těšínský (ČR/Ford Fiesta) -6:11,5., 29. Černý, Černohorský (ČR/Ford Fiesta) -12:12,9, 56. Rada, Jugas (ČR/Fiat 124 Abarth) -24:34,3.

Reklama

Související témata: