Hlavní obsah

Rallyeové MS pokračuje sněhovou Švédskou rallye, i s Loebem

Karlstad

Mistrovství světa v automobilových soutěžích bude od čtvrtka do neděle pokračovat na sněhových a zledovatělých tratích na severu Evropy, druhým dílem šampionátu bude totiž Švédská rallye. Ve specifickém závodě budou hlavními favority severští jezdci; na startu ale bude opět i devítinásobný mistr světa Sébastien Loeb z Francie, který ovládl lednové Rallye Monte Carlo.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Sébastien Loeb při Rallye Monte Carlo.

Článek

Loeb je jediným neskandinávským pilotem, který Švédskou rallye vyhrál. Nejlepší byl v roce 2004. Často se mu tam ale nedařilo, což by tentokrát rád zlomil. "Určitě to není rallye, na které jsem byl v posledních letech nějak výrazně úspěšný, ale to je právě to, co mě sem láká bojovat znovu," uvedl člen továrního týmu Citroën, který má v plánu letos startovat jen ve čtyřech soutěžích.

Před devíti lety vyhrál náhodou

Před devíti lety podle svých slov vyhrál náhodou. "Popravdě řečeno, naše vítězství nebylo nikterak ohromující. Vyhráli jsme tu tehdy hlavně proto, že ostatní se dostali do problémů. Od té doby se neustále snažím trati porozumět a zvládnout ji. Teď mám poslední šanci na to, abych to ještě zkusil a rozloučil se opravdu stylově," dodal Loeb.

Hlavními favority rallye by měli být Finové Mikko Hirvonen a Jari-Matti Latvala, kteří v uplynulých čtyřech letech vyhráli dvakrát. Ani jeden z nich ale nebude sedět ve fordu, v jehož barvách zde triumfovali. Hirvonen je nyní Loebovým kolegou u citroënu a Latvala před sezónou přešel do továrního týmu Volkswagenu.

"Mám tuto rallye hodně rád, v těchto podmínkách auto velmi dobře funguje. Mám na ni nejlepší vzpomínky, v roce 2008 jsem si zde připsal první vítězství v mistrovství světa a vyhrál jsem tady i loni," uvedl Latvala, který ale letos nemá nejvyšší cíle. "Pokud skončím mezi nejlepšími pěti, budu spokojen," přiznal.

Startuje Prokop i Hudec

To Hirvonen myslí na vítězství. "Loni jsem tu jel s DS3 WRC teprve podruhé a chybělo opravdu málo, abych vyhrál. Rok nato už se cítím dobře připravený, abych vybojoval první vítězství v roce 2013," řekl Hirvonen, který obsadil v Monte Carlu čtvrté místo. Ve Švédsku by ale rád odstartoval cestu za premiérovým titulem mistra světa.

Dvojnásobné zastoupení bude mít na startu český motorsport. Vedle pravidelného účastníka MS Martina Prokopa je přihlášen i Martin Hudec, který pojede s produkčním mitsubishi.

Průběžné pořadí MS (po 1 z 13 závodů):
1. Loeb (Fr./Citroën DS3 WRC) 25 b.
2. Ogier (Fr./Volkswagen Polo R WRC) 18
3. Sordo (Šp./Citroën DS3 WRC) 15
4. Hirvonen (Fin./Citroën DS3 WRC) 12
5. Bouffier (Fr./Citroën DS3 WRC) 10
6. Östberg (Nor./Ford Fiesta RS WRC) 8
7. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS WRC) 6
Pořadí týmů:
1. Citroën Total I 37
2. Volkswagen Motorsport 18
3. Citroën Racing II 15
4. M-Sport Ford 10
5. Lotos 8

Reklama

Související témata: