Hlavní obsah

Rovanperä obhájil titul, rallye v Praze organizátoři přirovnali ke koncertu Rolling Stones

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Fin Kalle Rovanperä je v 23 letech podruhé mistrem světa v rallye. K obhajobě titulu mu pomohlo druhé místo ve Středoevropské rallye, jejíž část se odehrávala také v Česku. Samotný závod vyhrál Belgičan Thierry Neuville. Čech Erik Cais skončil 11. a čeští organizátoři přirovnali akci ke koncertu Rolling Stones.

Foto: Red Bull Content Pool

Kalle Rovanperä obhájil díky druhému místu ze Středoevropské rallye titul mistra světa.

Článek

Rovanperä měl cestu k titulu výrazně otevřenou od sobotního rána, kdy havaroval Brit Elfyn Evans, jeho už jediný zbývající protivník. Fin pak na náročné trati zbytečně neriskoval, volil jistější stopu, a tak vítězný Neuville navyšoval náskok až na téměř minutu. Třetí byl Estonec Ott Tänak.

„Jsou to skvělé pocity. Letošek byl pro mě důležitější než loňský rok, protože obhajoba je vždy těžší. Děkuji nejlepšímu spolujezdci, mám nejlepší tým (Toyota) a taky rodinu a přátele, kteří mě podporují. Je to krásné a nevím, co víc teď říct,“ pravil Rovanperä v cíli, kde na něj čekali i rodiče.

Foto: Red Bull Content Pool

Erik Cais se Škodou Fabia RS během Středoevropské rallye

Nejlepší z Čechů byl Erik Cais, jenž celkově skončil 11., v kategorii Rally2 byl druhý. „Dnes už jsem chtěl hlavně dojet do cíle. Děkuji fanouškům, protože byli neuvěřitelní a takovou podporu jsem nikdy nezažil,“ uvedl v Cais cíli.

Celkově závod navštívilo podle pořadatelů 125 tisíc diváků, na území Česka to byly desítky tisíc. „Akce překonala všechny hranice. Dá se to přirovnat k prvnímu koncertu Rolling Stones v České republice. Fotky slavnostního startu na Hradě s panem prezidentem obletěly svět, na to jsme hodně pyšní. Musím moc poděkovat kolegům v regionech a každému, kdo se na rallye podílel,“ řekl Tomáš Kunc, jednatel české části Středoevropské rallye. „Počasí neovlivníme, podmínky byly těžké, už samotná trať byla náročná, ale mezinárodní federace FIA to kvitovala.“

Ten navíc uvedl, že i když závod (nejen) na českém území provázaly potíže s neukázněnými diváky, tak FIA to vzala jako fakt a bezpečnostní delegátka federace Michéle Moutonová ocenila zabezpečení tratě.

„Viděli jsme, že ne všichni respektují naše pokyny, tak jsme se rozhodli šestou erzetu z preventivních důvodů zastavit, abychom neohrozili jezdce ani diváky,“ řekl Kunc. „Příští rok chceme udělat ještě víc diváckých míst a fanoušky znovu navést tam, kde budou rallye sledovat bezpečně. Těch věci, které se dají zlepšit, je více. S kolegy uděláme analýzu, abychom věděli, kde se zlepšit. Ale dokázali jsme připravit podnik na světové úrovni.“

Příští rok se Středoevropská rallye uskuteční od 31. října do 3. listopadu.

Středoevropská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích:
1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 2:52:39,9
2. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -57,6
3. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -1:52,8
4. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -2:08,6
5. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2:48,3
6. Suninen, Markkula (Fin./Hyundai i20) -3:06,3
, ...11. CAIS, TRUNKRÁT (ČR/Škoda Fabia RS) -12:25,8
18. BŘEZÍK, KRAJČA -17:15,1
21. VOJTĚCH, ERNST (všichni ČR/Škoda Fabia) -23:18.2
Průběžné pořadí MS (po 12 z 13 závodů):
1. Rovanperä 235
2. Evans (Brit./Toyota Yaris) 191
3. Neuville 184
4. Tänak 162
5. Ogier 114
6. Lappi (Fin./Hyundai i20) 98
, ...26. CAIS 1
27. PROKOP (ČR/Ford Fiesta Mk II) 1
Pořadí týmů:
1. Toyota 504
2. Hyundai 399
3. M-Sport/Ford 271

Reklama