Hlavní obsah

Silné příběhy z Dakaru: Dva synové slavných otců uctívají na rallye jejich památku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Otec jednoho je trojnásobný mistr světa F1 a ikona, která překročila i hranice motorsportu. Otec toho druhého je pro změnu dvojnásobný šampion Rallye Dakar. Teď Rakušan Lukas Lauda a Ital Gioele Meoni poprvé v životě polykají kilometry této slavné a drsné soutěže a svým startem především vzdávají nezávisle na sobě hold tátům. „Věřím, že by na mě byl hrdý,“ řekl Lauda.

Foto: Profimedia.cz

Lukas Lauda, syn trojnásobného mistra světa F1, se účastní Rallye Dakar 2024. Jeho bugina má stejné zbarvení jako tátův McLaren v roce 1984.

Článek

Lukas Lauda je nejstarším ze čtyř potomků Nikiho Laudy a vždycky býval náturou spíše po matce Marlene, někdejší modelce a umělecky založené personě. Věnoval se sportovnímu managementu, roky byl manažerem bratra Mathiase, který kráčel v závodních stopách táty. „Jako kluk jsem jezdil na motorce, ale nikdy jsem s ničím nezávodil,“ vypráví.

Před dvěma lety ho však Heinz Kinigadner, někdejší mistr světa v motokrosu i sedminásobný účastník Dakaru, pozval do Tuniska, aby tu v saharské poušti otestoval oblíbenou dakarskou buginu Can-Am. „A já se okamžitě zamiloval.“

Foto: Profimedia.cz

Lukas Lauda coby roční capart v náruči svého otce, trojnásobného mistra světa F1.

Auto si pořídil domů, objel i pár rallye a poznal, že ani on v sobě nezapře závodní geny. „Dakar pro mě vždycky byl největším závodem a dobrodružstvím. Dívám se na něj od dětství a fascinuje mě. Chtěl bych dojet do cíle a být možná nejlepším nováčkem,“ popisuje

V kategorii Challenger je zatím 21. a mezi nováčky třetí. Úchvatný je však design jeho buginy, která má stejné barevné lakování jako legendární červeno-bílý McLaren z roku 1984, v němž Niki Lauda (zemřel v roce 2019) získal svůj třetí titul mistra světa. To stejné platí také o Lukasově helmě. „Je to pocta legendě,“ napsal na sociálních sítích tým South Racing, za který Lauda junior jede.

Meoni plní slib, který si s tátou dali

To Gioele Meoni už na Dakaru byl. V deseti letech (2001) ho máma vzala k Růžovému jezeru v senegalském Dakaru, aby tu společně přivítali tátu Fabrizia, tehdejšího dakarského šampiona kategorie motocyklů. A když na cílové rampě v euforii mával fanouškům, postrčila máma synka, ať za tátou rychle vyběhne.

Vznikly tak dojemné rodinné snímky i záběry, přičemž Fabrizio synovi na pódiu pošeptal: „Až ti bude osmnáct, já už určitě budu v domově důchodců. Ale i tak ti slibuji, že pojedeme Dakar spolu. Jako otec a syn.“

Foto: Profimedia.cz

Gioele Meoni coby desetiletý kluk na cílové rampě u Růžového jezera v Dakaru. Otec Fabrizio (uprostřed) tu v roce poprvé vyhrál Rallye Dakar

Ještě o rok později přidal na Dakaru další triumf, pak ale 11. ledna 2005 přišla zničující zpráva. Meoni v 11. etapě rallye havaroval, a i přes skoro hodinu dlouhou snahu oživit ho, zemřel.

„Jen smutek a prázdnota,“ vzpomíná syn.

Tátova dílna plná motorek, ve které Gioele vyrůstal, osiřela. A i on sám postupně utlumil závodění v italském motokrosovém šampionátu. Věnoval se informatice, vyvinul aplikaci, která pomáhá s bezpečností motorkářům na expedicích, zároveň byl podporou mámě, když před třemi lety zemřela jeho sestra Chiara (18). Ale stále častěji se mu v hlavě vracela ta věta, kterou mu táta kdysi na cílové rampě pošeptal.

„A já najednou věděl, že za tím snem musím jít a splnit ho.“

Začal s pořádným tréninkem, ujistil mámu i manželku, že na závodě nebude zbytečně riskovat. „Že se nebudu dívat na pořadí a jen se budu chtít s tátou dostat do cíle.“

Sehnal sponzory, přesvědčil i ředitele rallye Davida Casteru, jenž jeho přihlášku v červenci kvůli nedostatku zkušeností odmítl, aby rozhodnutí přehodnotil. A teď tu skutečně je. Po půlce Dakaru je čtvrtý v kategorii bez asistence, v níž si musí motorkáři vše opravovat sami a celou dobu spí ve stanu, což vnímá jako návrat ke kořenům toho původní afrického Dakaru. Toho, který jeho rodině přinesl slávu i smutek.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Ital Gioele Meoni, syn dvojnásobného vítěze Rallye Dakar, se sám účastní ročníku 2024.

Zároveň má jeho start ještě charitativní rozměr. Meoni vybírá od dárců peníze, plánuje později vydražit také svou motorku, a z financí chce postavit školu na předměstí Dakaru.

Místě, kde si před 23 lety dali s tátou onen slib.

Reklama

Související témata:
Niki Lauda
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.