Hlavní obsah

Škoda bude i v Katalánsku spoléhat na Bengueho

PRAHA

Šesté místo Alexe Bengueho při Korsické rallye pozvedlo náladu v továrním týmu Škoda Motorsport. Nejhorší stáj mistrovství světa v automobilových soutěžích bude proto na schopnosti francouzského pilota spoléhat i o tomto víkendu, kdy šampionát pokračuje ve Španělsku Katalánskou rallye.

Foto: Škoda Motorsport

Francouz Alexandre Bengue s vozem Škoda Fabia WRC na trati druhé etapy Rallye Monte Carlo

Článek

V patnáctém, předposledním, dílu sezóny bude barvy Škody hájit stejná sestava jako na francouzském ostrově. Vedle Bengueho pojedou Němec Armin Schwarz a Jan Kopecký. "V minulosti jsem ve Španělsku sice absolvoval seznamovací jízdy, ale letos je všechno jiné. Snad to bude znamenat, že nikdo nebude mít reálnou výhodu," řekl Bengue v oficiální tiskové zprávě.

Stejně jako Kopecký věří, že by mu letošní změna centra rallye a obměněné rychlostní zkoušky mohly pomoci. "Tratě jsou mnohem rychlejší než na Korsice, ale i tak je tu spousta zatáček. Pokud budeme mít dobrou přilnavost, můžeme tu zajet dost dobře," uvedl francouzský pilot, který se v neděli postaral o nejlepší výsledek Škody v letošním šampionátu.

Schwarz se pomalu loučí s kariérou

Pro Schwarze bude soutěž předposledním startem v MS v kariéře. Několikrát již prohlásil, že po sezóně chce ukončit aktivní kariéru. "Katalánsko má úplně jiný charakter než Korsika. Tratě si nedrží vyrovnané tempo, ale i tak jsou velmi rychlé. Většina povrchů na silnicích je nových, takže asfalt není tak drsný, jak býval," řekl Schwarz.

Německý jezdec v roce 1991 Katalánskou rallye vyhrál. Tehdy ale nebyla součástí MS. "Rychlostní zkoušky, které znám z minulosti, se pojedou v obráceném směru. Bude to tedy pro mě zřejmě stejně nová soutěž, jako pro kohokoli jiného," dodal dvaačtyřicetiletý Schwarz.

Kopecký chce více riskovat

Třetí start v letošním šampionátu s podporou Škody čeká Kopeckého. Po opatrné jízdě na Korsice, kde skončil dvanáctý, hodlá nyní více riskovat. "Ve Španělsku si s chutí vyzkouším, na co opravdu mám. Moc se na to těším," řekl Kopecký, jenž v Katalánsku startoval i před rokem. Po havárii ale do cíle nedojel. "Letošní tratě budou pro všechny nové. Zkušenosti z předchozích let tu tedy nebudou hrát takovou roli," dodal třiadvacetiletý dvojnásobný český mistr.

Jednačtyřicátý ročník soutěže bude mít centrum na Costa Daurada a hostitelským městem nebude tradiční Lloret de Mar, ale turistické centrum Salou. Z itineráře tak zmizely některé rychlostní zkoušky, které ke koloritu rallye neodmyslitelně patřily, včetně proslulého úseku pod viaduktem. Na jejich místo se vracejí několik let nepoužívané tratě v okolí Tarragony, západně od Barcelony.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.