Hlavní obsah

Sordo vede Jordánskou rallye o sekundu před Loebem

AMMÁN

Premiérovému ročníku Jordánské rallye po první etapě vládnou vozy Citroën. Úvod čtvrté soutěže mistrovství světa zvládl nejlépe Španěl Daniel Sordo, který má náskok jedné sekundy před úřadujícím šampiónem a vedoucím mužem seriálu Francouzem Sébastienem Loebem. Třetí je Fin Jari-Mati Latvala z Fordu, jenž zaostává o 8,5 sekundy.

Článek

Sordo absolvoval už 48 světových rallye, ale ještě nikdy nevyhrál. V pátek byl čtyřiadvacetiletý pilot nejrychlejší v úvodních třech rychlostních zkouškách, po kterých vedl o 15 sekund. Až na čtvrtém měřeném úseku ho předstihl Loeb a nakonec manko na Sorda téměř smazal. Čtyřnásobný mistr světa útočí na jubilejní čtyřicátý triumf v kariéře.

"Ráno jsem měl trochu potíže, pak se to výrazně zlepšilo. Snažil jsem se jet naplno, ale trať byla hodně nerovná a nechtěl jsem udělat chybu," řekl čtyřnásobný mistr světa Loeb, který útočí na jubilejní čtyřicátý triumf v kariéře. Stejně jako Sordo vyhrál tři měřené úseky.

Už v první den skončila soutěž pro mistra světa z roku 2003 Pettera Solberga. Norský pilot Subaru musel odstoupit po šesté rychlostní zkoušce. "Trefili jsme levým předním kolem kámen a zničili tlumič," posteskl si Solberg, který nebodoval už v předchozích rallye v Mexiku a Argentině.

Do cíle první etapy nedojel ani pátý muž průběžné klasifikace MS Ital Gigi Galli, který skončil v šesté erzetě s utrženým kolem. Předtím mu patřila šestá příčka.

Účastníky Jordánské rallye, která se jede v rámci mistrovství světa poprvé, čekají tradičně ještě dvě etapy. Žádný český jezdec v soutěži nestartuje.

Výsledky první etapy:
1. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) 1:16:53,7, 2. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) -1,1, 3. Latvala, Anttila -8,5, 4. Hirvonen, Lehtinen (všichni Fin./Ford Focus) -13,4, 5. Atkinson, Prévot (Austr., Belg./Subaru Impreza) -1:08,0, 6. Aava, Sikk (Est./Citroën C4) -1:59,3.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.