Hlavní obsah

Umíral mi před očima. Proklatá fotka! popisuje svědek skon fanouška po střetu s Lopraisem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tragické chvíli přihlížel z bezprostřední blízkosti. Bývalý kouč fotbalového Turína Ezio Rossi popsal poslední okamžiky života vášnivého cestovatele a fotografa Livia Fassinottiho, jenž při snaze o pořízení atraktivní fotky z Rallye Dakar skončil pod koly rozjetého kamionu Aleše Lopraise a těžkým zraněním následně podlehl.

Foto: Flickr Aleše Lopraise

Aleš Loprais na Rallye Dakar 2023. Ilustrační foto.

Článek

„Viděl jsem ho před sebou na vlastní oči umírat," cituje italský server cronacaqui.it Rossiho, který truchlí nad ztrátou přítele, kterého poznal krátce před osudnou nehodou.

69letý Fassinotti byl ve svém rodném městečku None známou osobností, a to především díky vášni pro Afriku, Blízký východ a pouště, o nichž psal knihy, a také pro motorismus. Často se prý zapojoval do dobrovolnické činnosti a své zážitky a fotografie prezentoval mimo jiné na školních výstavách.

„Jeho láska k poušti a Rallye Dakar se mu stala osudnou. Sdílím zármutek s jeho rodinou a vyjadřuji hlubokou soustrast," uvedl starosta None Loredana Brussino.

Fassinotti krátce před osudným střetem s Lopraisovým kamionem fotil na trati právě Ezia Rossiho.

„Vyfotil mě deset minut před tím, než nás opustil. Sotva jsme se poznali, tys mi vyprávěl o svojí vášni pro motorismus a poušť. Během pár minut mi bylo jasné, že jsi báječný člověk.... A pak jsi běžel pod tu dunu, abys udělal tu proklatou fotku. Sbohem, Livio. Odpočívej v pokoji," napsal na sociální sítě Rossi.

Fassinotti se sice po střetu s kamionem ještě zvedl a z prezentovaných videí byl slyšet i jeho nářek, po následném transportu vrtulníkem do nemocnice v Rijádu ale zraněním podlehl.

"Když kamion projížděl, zvedl se velký oblak písku. Ať by byl za volantem kdokoliv, nemohl si všimnout, že přejel člověka," cituje server dalšího svědka neštěstí.

I z dostupných záběrů z kabiny je zřejmé, že Loprais incident ani nemohl zaznamenat. I proto pokračoval v etapě dál. „Nikdo z nás o tom v kabině nevěděl. Ale vyhasl lidský život a vlastně mým přičiněním, protože já jsem točil kolečkem," vykládal zdrceně poté, co se o tragédii dozvěděl.

„Chtěl bych vyjádřit soustrast jeho rodině, mrzí mě to a potáhne se to se mnou v životě," řekl Loprais ve středu ráno. Následně do 10. etapy nenastoupil a v soutěži skončil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.