Hlavní obsah

Unikátní rodinný klan na Dakaru. Každý z tria Valtrů pojede s kamionem v jiném týmu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejsou ojedinělým rodinným klanem, který se kdy na Dakaru představil. Výjimeční jsou však v tom, že každý z tria pojede v jiném týmu a v kategorii kamionů jsou vlastně soupeři. „Budeme se hecovat, ale zároveň podporovat,“ říká Jaroslav Valtr starší, jehož na letošním ročníku slavné rallye „doprovázejí“ i synové Jaroslav a Michal, přičemž posledně jmenovaného čeká premiéra.

Foto: Buggyra Racing

Jaroslav Valtr starší se svou tatrou před Dakarem 2024

Článek

Všichni tři hrávali fotbal, jenže na hřišti v jednom týmu se nikdy nepotkali. A tak otec Jaroslav, jehož čeká už sedmý Dakar, vykoumal, že by se mohli setkat alespoň v nějaké rallye, kde věk nehraje až takovou roli. „A šli jsme rovnou na Dakar.“

Jenže vzhledem k tomu, že syn Michal, stejně jako on, rád kroutí volantem, se museli rozdělit. Jaroslav Valtr starší závodí s tatrovkou za tým Buggyra, Michal kočíruje Iveco v rodinné stáji Valtr Racing Team a konečně mladší z Jaroslavů je navigátorem Aleše Lopraise.

„Jarda je chytřejší než my dva s Michalem dohromady, tak jsme ho nechali navigovat,“ líčil Valtr-otec v České televizi. „Každý kluk si původně vybral nějaký sport, ale nakonec jsme všichni skončili v náklaďáku.“

Foto: Flickr Instaforex Loprais Praga

Posádka Aleše Lopraise (uprostřed) s navigátorem Jaroslavem Valtrem mladším (vpravo) a mechanikem Jiřím Strossem.

Když o své účasti mluvili pro oficiální stránky Dakaru, shodně si každý z nich přál, aby se ve zdraví sešli v cíli. Zároveň – ač konkurenti – si nabízejí na trati nezištnou pomoc. „Přece nenechám stát svého tátu v poušti. To nejmenší je zastavit a zeptat se, jestli nepotřebuje pomoc. A bráchovi bych doporučil, aby šel krok za krokem. Aby se nesnažil soutěžit s ostřílenými kluky, spíš jel vzadu a snažil se rallye dokončit,“ popisuje mladší z Jaroslavů.

Ano, právě on má z rodinného klanu nejvyšší ambice, protože Aleš Loprais tu po triumfu sahal už loni. I Jaroslav Valtr starší se může procpat na stupně vítězů, syn Michal coby novic bude hlavně sbírat zkušenosti a bude připraven být rodině k ruce.

Foto: Flickr Valtr Racing Team

Michal Valtr zažije na Dakaru 2024 premiéru.

„Chci si tu rallye užít a splnit si svůj dětský sen. A těším se, že jim budu krýt záda a pomáhat na trati,“ řekl Michal Valtr pro dakar.com. „Ale jsem taky závodník, takže myslím na pěkný výsledek, a bylo by hezké, kdyby naše rodina ovládla kategorii kamionů. Úspěšný Dakar by znamenal být na závěrečném pódiu společně s tátou, bráchou a strýcem, který je manažerem našeho týmu. A samozřejmě kdybych měl nejlepší výsledek z nás tří.“

Otec Jaroslav se uměje a praví: „Je to mladý kluk, občas se nechá unést. Věřím, že některé etapy zajede pěkně, ale v dunách bude bojovat.“

Tak kdo ví, třeba se jeden z tria Valtrů dakarského triumfu dočká.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.