Hlavní obsah

Velká výzva a poslední test před Dakarem i s Francouzem

Tým Buggyra ZM Racing bude mít v lednu na Rallye Dakar trojnásobné zastoupení. Opět nasadí bugginu Can-Am s Josefem Macháčkem a dva kamiony Tatra. Jeden bude řídit Chilan Ignacio Casale a druhý Téo Calvet z Francie, jehož čeká premiéra ve slavné soutěži. Pro Macháčka a Calveta bude posledním ostrým testem Rallye Hail. Proběhne v období 6.-11. prosince v Saúdské Arábii.

Foto: Buggyra media

Buggina Can-Am s Josefem Macháčkem.

Článek

Důležitá prověrka. A zároveň první oficiální představení Buggyra Academy v off-roadovém světě. „Že se dva roky po vzniku akademie Téo chystá na svůj premiérový Dakar a Aliyyah s Yasmeen čeká první start za rok, je asi důkazem, že to neděláme špatně," pochvaluje si šéf týmu Martin Koloc.

Výsledky teď nebudou zdaleka nejpodstatnější. „Hlavně zdravě nabuzený Téo se bude muset krotit, proto jsme mu jako navigátora dodali Josefa Kalinu, který mu vysvětlí, že na Dakaru může uspět jenom ten, kdo dojede. Stejné to bude i v případě obou holek. Výsledkově nic neočekáváme, jedná se o zahájení dlouhodobého projektu," avizuje Koloc.

Také obhájce vítězství v kategorii T3 Josef Macháček bude na Rallye Hail víceméně testovat. „S Davidem máme jasno o prioritách, potřebujeme vyzkoušet některé věci, o jejichž fungování jsme sice přesvědčeni, nicméně jistota je jistota," potvrdil první dakarský šampión v historii Buggyry. „Samozřejmě, v případě potřeby rád poradím oběma holkám, ale pokud vím, budou ve velmi dobrých rukou."

Foto: Buggyra media

Rozjímání Josefa Macháčka na duně...

Zatímco Calveta bude usměrňovat trojnásobný dakarský vítěz Josef Kalina, Aliyyah a Yasmeen Kolocovy podpoří velezkušení navigátoři Xavier Panseri a Stéphane Duple. „Trochu neskromně si troufám tvrdit, že pokud dva mimořádně úspěšní navigátoři souhlasí, že budou pracovat se dvěma sedmnáctiletými holkami, asi to něco vypovídá o úrovni projektu Buggyra Academy. Oba jsou skvělí profíci, berou to jako výzvu, absolutně neřeší výsledek, který s největší pravděpodobností nebude odpovídat jejich profesnímu renomé," říká spokojeně Koloc, který považuje angažmá navigátorů za velký diplomatický úspěch. „Rallye Hail by naše spolupráce rozhodně neměla končit, protože dáváme dohromady posádky na nový FIA World Rallye Championship."

Šéf týmu si zároveň pochvaluje rozhodnutí vstoupit do třídy T3. „Potvrdilo se nám, co jsme předpokládali před dvěma lety. V kategorii prototypů je přihlášeno na Dakar přes 50 posádek, pojedou továrny, špičkoví jezdci, prostě skvělé závodění."

Na Dakaru vás i vyčůrání posune o deset míst dozadu, říká Josef Macháček. Pojede příště?Video: Sport.cz, Buggyra Racing

Rallye Dakar 2022 se bude zároveň rovnat startu světového šampionátu off-roadů, v premiérovém ročníku se bude o body dále bojovat v SAE, Kazachstánu, Španělsku a Maroku. „Příští rok sice neodjedeme kompletně celý šampionát, v roce 2023 se ovšem bude jednat o jednu z našich priorit. Buggyra bude poprvé startovat na mistrovství světa a určitě není naší ambici se pouze účastnit," plánuje Koloc.

Reklama

Související témata: