Hlavní obsah

VIDEO: Tragédie ukončila Barum rallye. Pod koly vozu zemřel divák

Petr MarekPrávo

Smrt jednoho z diváků ve třinácté rychlostní zkoušce předčasně ukončila zlínskou Barum rallye. Vůz Subaru Impreza posádky Václava Kopáčka a Tomáše Singera ve 13. z plánovaných patnácti erzet v zatáčce vyletěl z trati a skončil mezi diváky. Soutěž zařazená vedle českého šampionátu i do seriálu IRC a mistrovství Evropy byla následně jejím ředitelem ukončena.

Nehoda Václava Kopáčka při Barum rallye

 
Článek
Fotogalerie

„Tragédie se udála u Žlutavského lomu při erzetě Halenkovice. Vůz číslo 32 z dosud nezjištěných příčin vylétl mimo trať, srazil a zranil dva diváky, přičemž jeden zemřel. Stalo se to na místě, které z našeho pohledu mělo být zcela bezpečné," řekl Právu v neděli mluvčí Federace automobilového sportu Josef Pátl.

„Čtyřiapadesátiletý muž utrpěl rozsáhlá vnitřní zranění. Přes okamžitou resistutaci se ho nepodařilo zachránit. Druhý divák, muž maďarské státní příslušnosti, byl převezen do zlínské nemocnice, kde mu provádějí základní vyšetření. Jeho zranění budou pravděpodobně lehká," doplnil Pátla šéflékař Barum rallye Lubomír Nečas.

Nehodu přímo na místě šetří i policisté. Příčinu ale zatím nestanovili. „V této chvíli nelze říct, zda šlo o technickou závadu, chybu jezdce, některého z pořadatelů, diváků či někoho jiného," řekl Právu bez dalších podrobností mluvčí zlínských policistů Petr Janoš.

Třetí letošní soutěž s fatální tečkou

Zlínská rallye je letos již třetí předčasně ukončenou soutěží českého šampionátu. V květnu zemřel při Rallye Český Krumlov spolujezdec Aleš Zimolka, v červenci na Rallye Bohemia přišel po havárii o život Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda.

Na tradiční zlínské soutěži už v sobotu při doprovodném závodu historických vozidel vyjelo mimo trať auto maďarské posádky. Šestadvacetiletou divačku z Maďarska zranilo jen lehce. „Včera byla v zlínské nemocnici na pozorování, dnes ji s lehkým zraněním propustili," uvedl mluvčí Barum rallye Roman Ordelt.  „Zpočátku to také vypadalo na tragický příběh. Auto vletělo do stánku s občerstvením, kde zraněná žena seděla. Naštěstí vše dopadlo relativně dobře. Dokonce to ani nešetříme jako běžnou nehodu. Stalo se to na uzavřené trati. S ohledem na to a na následky je to v kompetenci komisařů Barumky," dodal Janoš.

Při páteční večerní supererzetě, která v ulicích Zlína soutěž otevřela, se zranil jeden z diváků, který sledoval dění ze střechy a spadl dolů. Utrpěl ale naštěstí jen lehčí úraz.

Ve stínu tragické události ve Zlíně zcela zapadly konečné výsledky, které byly stanoveny podle pořadí ve 14. rychlostní zkoušce, již jezdci z čela závodu stačili absolvovat ještě před Kopáčkovou havárií. Vítězem se stal Fin Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 před Romanem Krestou a Tomášem Kostkou, kteří také jeli s fabií. Již jistý mistr republiky Jan Kopecký rallye nedokončil, na třinácté erzetě jej zradil motor jeho škodovky.

Na motokrosu v Bělé u Jevíčka zemřel závodník

Smutnou nedělní statistiku doplnila smrtelná nehoda při motokrosu v Bělé u Jevíčka, kde odpoledne zemřel devětačtyřicetiletý závodník na terénní čtyřkolce. ČTK to řekla mluvčí svitavské policie Hana Kaizarová.

Muž při jízdě z motocyklu spadl, zřejmě kvůli zdravotní indispozici. Motocykl pak narazil do boudy a vzplál. Pro přesné zjištění příčiny závodníkovy smrti bude provedena zdravotní pitva, uvedla mluvčí.

Barum Czech rallye Zlín - ukončeno po 14 RZ
1. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000)2:11:28,2
2. Kresta, Gross (Škoda Fabia)-1:43,1
3. Kostka, Houšť (Škoda Fabia S2000)-1:51,8
4. Tarabus, Trunkát (Škoda Fabia S2000)-4:11,7
5. Barrable, Loudon (Ir., Brit./Škoda Fabia S2000)-4:33,6
6. Kruuda, Järveoja (Est./Škoda Fabia S2000)-5:03,0
7. Aigner, Minorová (Rak./Subaru Impreza Sti)-5:34,6
8. Mikkelsen, Floene (Nor./Škoda Fabia S2000)-5:35,8
Je třeba zvýšit bezpečnost při automobilových soutěžích?
ano
74,7 %
ne
25,3 %
Celkem hlasovalo 5866 čtenářů.

Reklama