Hlavní obsah

Verstappen je potřetí mistrem světa. Obhajobu titulu dovršil druhým místem v katarském sprintu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Formule 1 předčasně korunovala mistra světa pro letošní rok. Nizozemský pilot Max Verstappen s vozem Red Bull dojel druhý při sprintu v rámci Grand Prix Kataru a úspěšně zvládl obhajobu titulu, protože v čele šampionátu má už nedostižný náskok. Nedělní závod ani zbývajících pět letošních Velkých cen už na jeho kralování trvajícímu nepřetržitě od roku 2021 nic nezmění. Vítězem sprintu se stal Australan Oscar Piastri s mclarenem.

Foto: Hamad I Mohammed, Reuters

Vítězné gesto šampiona. Max Verstappen z Red Bullu je potřetí za sebou mistrem světa formule 1.

Článek
Fotogalerie

Piastri sice po startu udržel pro sobotní večerní sprint vyjeté pole position, před Verstappena se ale hned během prvního kola dostali vnitřním předjetím jezdci na nejměkčí směsi pneumatik, tedy Russell s mercedesem a zároveň oba piloti stáje Ferrari, tedy Sainz i Leclerc.

Záhy se pod katarskými světly dostal Russell dokonce do vedení, ještě dříve než po Sargeantově nehodě vyjel na trať safety car. Nizozemský lídr MS v té chvíli držel páté místo, které by mu zajistilo korunovaci. Nemusel tak vůbec nic riskovat.

Navíc v polovině závodu těžil Verstappen z úspěšné strategie volby medium pneumatik, které mají delší životnost, a dostal se před oba vozy Ferrari. Osm kol před cílem se Piastri z podobných příčin vrátil do čela sprintu.

Vzápětí přišla Oconova nehoda, která smetla z dráhy i Peréze a znovu se vrátil do hry safety car. Při jeho kroužení se tak v podstatě odjela polovina sprintu. Když zpomalovací vůz konečně zabočil do boxů, Verstappen se dostal i před Russella, jenž neudržel pódium ani před dotírajícím Norrisem.

Nizozemec potřeboval tři body k definitivní korunovací, získal jich sedm. „Jsem naprosto nadšený, všichni kolem mě odvedli naprosto skvělou práci. Chtěl jsem sprint vyhrát, ale tým mě do vysílačky krotil a říkal, že hlavní je titul a body potřebné pro něj. Tak ho máme a už v neděli budu zase chtít vítězit,“ říkal Verstappen jako už trojnásobný mistr světa.

Stal se jedenáctým pilotem historie, který se radoval z mistrovského titulu minimálně třikrát. Verstappen se dotáhl na legendy Nikiho Laudu, Jackieho Stewarta, Ayrtona Sennu či Nelsona Piqueta, jehož dcera Kelly je jeho přítelkyní. Absolutními rekordmany jsou se sedmi triumfy Lewis Hamilton a Michael Schumacher.

Do nedělního hlavního závodu vyrazí Verstappen z pole position a bude usilovat o čtrnáctou výhru v sezoně. Už před dvěma týdny v Japonsku obhájil Red Bull díky Verstappenovi a Pérezovi prvenství v Poháru konstruktérů.

Velká cena Kataru, závod mistrovství světa vozů formule 1
Sprint
1. Piastri (Austr./McLaren) 35:01,297
2. Verstappen (Niz./Red Bull) -1,871
3. Norris (Brit./McLaren) -8,497
4. Russell -11,036
5. Hamilton (oba Brit./Mercedes) -17,314
6. Sainz (Šp./Ferrari) -18,806.
Průběžné pořadí MS:
1. Verstappen 407
2. Pérez (Mex./Red Bull) 223
3. Hamilton 194
4. Alonso (Šp./Aston Martin) 174
5. Sainz 153
6. Leclerc (Mon./Ferrari) 137
Pohár konstruktérů:
1. Red Bull 630
2. Mercedes 314
3. Ferrari 290
4. Aston Martin 221
5. McLaren 186
6. Alpine 84

Reklama