Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Já se teda moc nebavil... Viděl jsem šeď, byl to jen odehraný turnaj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

My všichni, kteří koukáme na zápasy hokejové reprezentace na Euro Hockey Tour, očekáváme po loňském seniorském mistrovství světa i lednovém juniorském šampionátu od hokeje nějakou zábavu. A tak si kladu otázku, jestli se fanoušci během tří zápasů Švédských her aspoň trošku pobavili. Zcela upřímně a popravdě – já tedy moc ne...

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Andreas Hillergren

Čeští hokejisté po debaklu s Finskem na Švédských hrách.

Článek

Proti Švédům i s prodloužením dva góly, proti Finům nakládačka a na závěr se Švýcarskem ustrašený výkon a čekání, jestli se do toho někdo obuje a začne hrát.

Se Švédskem se mi sice líbila rychlost naší hry, na celém turnaji mi ale od našeho týmu chyběla střelba z křídla, agresivita, tlak a cpaní se před bránu. Prostě to, co dává hokeji smysl. Stejně tak jsem neměl pocit, že bychom se chtěli porvat a být nepříjemní.

Foto: Andreas Hillergren, ČTK/AP

Finský Arttu Ruotsalainen (vpravo) prostřelil dvakrát českého gólmana Petra Kváču.

Když ponechám stranou skvělé výkony brankáře Stezky a útočníka Kováře proti Švédům, těžko jsem na turnaji hledal další hráče, kteří by mě nadchli a viděl jsem je rvát se. Viděl jsem šeď a to mě zklamalo.

Jasně, dvě výhry v prodloužení v konečném důsledku nejsou zklamáním. Ta šeď naší hry ale ano. Srovnávám to nejen s posledním MS seniorů, ale i s tím juniorským, na němž jsme od Čechů viděli úžasný hokej se vším, co k němu patří.

Teď v Malmö tam naopak nebylo nic navíc, přestože někteří kluci bojovali o mistrovství světa. Byl to jen odehraný turnaj.

Dobrá, na šampionátu je cílem medaile a čím se turnaj blíží svému závěru, je taktika důležitější. Finové taky nevyhrávali MS krásným hokejem, ale hráli kolektivně, blokovali střely a chodili do brejků. Tam se prostě hraje urputný hokej a je to boj o každý metr.

Jenže na Euro Hockey Tour očekávám něco úplně jiného. Emoce, srážky, prostě něco, z čeho je hned vidět, že hráči chtějí v reprezentaci zůstat. Ne že na ni přijedou a jen to odehrají. To k tomu nepatří.

Od Jaška, Lakatoše a dalších bych čekal, že tam bude něco navíc. Že uvidím Fiňáka letět vzduchem, protože ho někdo trefil. Chtěl bych vidět hráče, který si stoupne před brankáře a je tak nepříjemný a nezdolný, že všichni budeme zírat, co dokáže vydržet, aby se dostal na MS.

A v hokejovosti pořád nejlíp vypadají Sobotka a Kovář. A to na Euro Hockey Tour asi nechceme úplně vidět. Já bych chtěl vidět ročníky 96, 97 a další hrát o triko s reprezentačním znakem.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama