Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: Sparta může nadávat jen sama sobě. Lidsky si Třinec finále zasloužil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Semifinálová série Sparty s Třincem musela nadchnout všechny hokejové fanoušky. Mě konkrétně výkon Ocelářů zcela uchvátil. Nevěřil jsem, že někdy uvidím padat Spartu z vítězného kopce až na dno. Asi není náhoda, že to zvládl zrovna Třinec.

Foto: S využitím Profimedia

Série mezi Třincem a Spartou nabídla obrovské drama

Článek

Byla radost tuhle sérii sledovat. Byla úžasná a fanoušci si ji budou pamatovat strašně dlouho. Zůstane zapsaná v historii. Takovou sérii jsem si vysnil, a když jsem ji pak viděl na vlastní oči, uvědomil jsem si, jak je hokej krásný.

Jak si za pár let, nebo možná už měsíců, nikdo nevzpomene na druhé semifinále mezi Pardubicemi a Litvínovem, po němž vlastně zbyl jen finalista, tak u Sparty s Třincem zbyl finalista, který ukázal, co všechno může dokázat tým s velkým T.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Sparta Praha vs. HC Oceláři Třinec 2:3 ppVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Můžeme se pokoušet hledat drobnosti a chybičky na straně Sparty nebo naopak třinecké vzepětí v posledních čtyřech zápasech, ale o tom to není. Bylo to o nastavení obou mužstev a neuvěřitelném boji v sedmém zápase. O tom, kdo se zvedne a hraje dál a kdo naopak zůstane ležet a chce přerušit hru (pochopitelně tím narážím na sparťana Irvinga před gólem Daňa na 2:2 v 60. minutě).

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Vyrovnávající gól Třince na 2:2 v čase 59:05Video: Tipsport Extraliga / BPA

Byly to detaily, které rozhodly, celkově ale Třinec ukázal, jak se hraje play off. Jak se bojuje, jak se nevzdává, jak se věří. Ti hráči mají obrovské srdce, když zvládli udělat takový; u nás historicky první; obrat.

Ať už někdo držel palce Spartě, nebo naopak Třinci, musí ve finále uznat, že Třinec si postup zasloužil. Lidsky zasloužil, protože obětoval úplně všechno. Sparta měla několik momentů, v nichž mohla sérii ukončit, ale nezvládla to. Nadávat může jen sama sobě.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Sparta–Třinec, rozhodující branka Třince a pozápasové emoceVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Nadchli mě ale i diváci. Za celou sérii nenastal jediný problém a vše vyvrcholilo maratonským sedmým utkáním, kdy nepřestávali fandit. Musím jim za to složit velký kompliment a dík.

Už v úterý začíná finále a vůbec si nedokážu představit, jak by mohlo vypadat. Pardubice podle mě kopírují tu úspěšnou cestu Třince, mají kouče Zadinu, který u Ocelářů trénoval. Teď se ukáže, jak Třinec pobily dvě série po sedmi zápasech a jak moc si odpočinuly Pardubice, které hrály jen devět utkání, což je enormní rozdíl.

Neumím si tipnout, jak finále dopadne. Když ale vyhrajete dvě série v sedmém zápase, tak můžete dokázat úplně všechno. A hlavně je to Třinec…

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Verva Litvínov vs. HC Dynamo Pardubice 5:6Video: Tipsport Extraliga / BPA

Když už jsem chválil fanoušky, tak v tom budu pokračovat. Byl jsem moc překvapený z návštěvnosti na finále juniorské extraligy v Brně, kde na třetí zápas Komety s Třincem přišlo v sobotu 3228 lidí, a na čtvrtém jich v neděli bylo dokonce 3652.

Komentoval jsem teď zámořskou univerzitní NCAA, kde na finálový turnaj bylo vyprodáno. Víme, jak juniorský hokej v zámoří táhne, a byl jsem nadšený, když jsem teď viděl divácký zájem i u nás. Proto velká gratulace do Brna, přestože Kometa obě domácí utkání prohrála, a finále je tak vyrovnané 2:2 na zápasy, že kluci mohli hrát v tak krásné atmosféře.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama