Hlavní obsah

ANTOŠOVA BŘITVA: O přetrženém mozkovém propojení bráchů i o neférovém lynči deváťáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme za sebou úvodní dva zápasy semifinále, v nichž litvínovská ofenziva narazila na neuvěřitelně dobře fungující defenzivu Pardubic. Velcí hráči Dynama zastaví víceméně všechny valící se útoky a ty, které nezastaví, pochytá Roman Will.

Foto: S využitím ČTK

Útočníci Litvínova David Kaše a Ondřej Kaše.

Článek

Pardubice všichni chválí, jak skvěle hrají, já ale musím pochválit i Litvínov. Nedostává moc gólů, když nepočítám ty do prázdné branky, tak za dvě utkání jenom tři. Jestli chce ale Verva doma uspět, nutně potřebuje znovu nastartovat schopnosti své elitní útočné formace bratrů Ondry a Davida Kašových.

V základní části ukazovali skvělá představení, jenže se bohužel ukazuje, že když v play off hrají bez kotouče, je pro ně daleko složitější najít si své šance a proměnit je. Z obou semifinálových zápasů mi vychází jasná taktika Pardubic - nenechat hrát Kašovy s pukem, a naopak jim ho co nejrychleji sebrat.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

Pardubice - Litvínov, David Kaše v komunikaci s rozhodčímVideo: Tipsport Extraliga / BPA

Když jsou totiž v pohybu na kotouči, jejich mozkové propojení ihned přechází do spolupráce, která je překvapivá a nikdo ji nečeká. Tyhle myšlenky ale při hře bez puku nepřicházejí a ukazuje se, že bez nich Litvínov nemůže na vyřazení Dynama pomýšlet. Litvínov prostě musí najít cestu, jak rozhodit obranu Pardubic, aby ji dostal pod tlak a mohli z toho prosperovat i další hráči.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. HC Verva Litvínov 3:0Video: Tipsport Extraliga / BPA

Ondřej Kaše v play off vystřelil na bránu už 39 střel, což je nejvíc ze všech hráčů, gól ale zatím nemá žádný. Není to náhoda. Na střelce někdy přijde krize, kdy se jim nedaří. Spojuju to s tím, že v play off je mnohem méně prostoru než v základní části.

Proto jsem zvědavý, jak to teď bude vypadat v Litvínově, kde je ještě užší hřiště. Verva sice bude mít na své straně fanoušky, ale ofenzivní hráči domácích to proti těm velkým hráčům Pardubic budou mít ještě složitější. Na ledě bude mnohem méně prostoru a už ve čtvrtfinálové sérii s Brnem se ukázalo, že s tím mají Litvínovští problém.

Přihlaste se a sledujte exkluzivní videa z Tipsport extraligy
Přihlásit se

SESTŘIH: HC Dynamo Pardubice vs. HC Verva Litvínov 2:1Video: Tipsport Extraliga / BPA

Během Velikonoc vyplavala na povrch „kauza simulování“ v utkání devátých tříd Plzně s Mladou Boleslaví. Sám jsem byl překvapený, jaké reakce to přineslo. Překvapuje mě spousta věcí. Třeba ta, že nikdo neviděl celý zápas, ale všichni hodnotí dva záběry, které se objevily. Pokud chce někdo plzeňské hráče a trenéry mediálně lynčovat, bylo by fér se podívat na celý zápas a udělat si ucelený názor.

Neznám jediného hokejového trenéra, který by své svěřence nenabádal k tomu, aby se chovali tvrdě sami k sobě. To znamená, aby nefilmovali, aby se snažili vydržet každý souboj. Nemyslím si, že by plzeňští trenéři naváděli své hráče k získání výhody simulováním.

Jde spíš o to, že někteří hráči můžou v emocích využít situace tak, jak to mají v nátuře. Je ale taky potřeba si uvědomit, že to jsou pořád čtrnáctiletí kluci, kteří chtějí vyhrát a můžou k tomu jít špatnou cestou. A je na trenérech, aby jim ukázali tu správnou. Když vidím plzeňskou organizaci, tak nevěřím, že by chtěli získat výhodu nečestným způsobem.

Chápu všechny, že jim vadí filmování. Vadí i mně, stejně jako všem trenérům. Měli bychom si ale zachovat odstup, reagovat s chladnou hlavou a být korektní. A korektností myslím ty kluky okamžitě neodsoudit.

Ano, ty dva záběry, které se dostaly ven, jsou jasná filmování. Je ale na trenérech, aby to daným hráčům vysvětlili, aby s nimi pracovali a už se to nestávalo. Rozhodně si ale nemyslím, že je správný mediální lynč, kdy je všichni odsuzují.

Pamatuju si ze své trenérské zkušenosti, když mi kluk upadl na led a nezvedal se. Bylo mi jasné, že simuluje, protože trenér své svěřence zná a ví, jak se ten který dokáže někdy chovat, protože s ním tráví spoustu času. Dotyčného kluka jsem příští střídání posadil, aby si uvědomil, že takhle teda ne.

Nechci bránit ani jednu stranu, měli bychom si ale uvědomit, že to jsou teprve deváťáci. Kluci, kteří mají právo udělat chybu. Zpovídat by se za ni ale měli trenérovi, a ne mediální veřejnosti, která je na sociálních sítích odsoudí a bude na ně plivat špínu. To není úplně dobře.

Milan Antoš

Milan Antoš je bývalý hokejový útočník, dnes spolukomentátor ČT. Dvanáct sezon hrál českou extraligu, nastupoval za Slavii, Plzeň, Jihlavu a Ústí nad Labem. S Pražany získal v roce 2003 titul a o rok později stříbro, se Západočechy vybojoval v roce 2000 bronz.

Reklama