Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Dortmund si titul po kolapsu nezaslouží. Druholigové derby bude mít grády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šest. Tolik kol zbývá do konce bundesligy. A dá se čekat, že budou pořádně napínavá. Třeba jako o víkendu, kdy fotbalové Německo žaslo nad ztrátami dvou nejlepších týmů nebo nad dalšími zvraty v boji o záchranu. Nejen tyhle události ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy na Sport.cz rozebírá bývalý reprezentační záložník David Jarolím, jenž hrával v Bayernu, Norimberku či Hamburku.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Heiko Becker

„Chce vůbec někdo titul? Oba největší favorité v sobotu jen remizovali," podivuje se ve svém bundesligovém glosáři na Sport.cz David Jarolím.

Článek

„Chce vůbec někdo titul? Oba největší favorité v sobotu jen remizovali. Na vedoucím Bayernu bylo vidět zklamání, které si přenesl z prohraného prologu čtvrtfinále Ligy mistrů s Manchesterem City. Mnichované šli do vedení, ale na výhru to nestačilo, protože narazili na soupeře ve formě. Hoffenheim třikrát za sebou vyhrál, dostal se z nejhoršího a i proti Bayernu působil v pohodě a disciplinovaně. Andrej Kramarič vyrovnal a kdyby jeho tým měl víc kvality ve finální fázi, klidně si mohl odvézt tři body.

Bayern proti Hoffenheimu často srážela pomalá rozehrávka a Serge Gnabry se svojí šancí na konci naložil mizerně. Remíza 1:1 může mrzet i trenéra Tuchela, jenž je v Mnichově teprve od březnové reprezentační přestávky. Tým dobře zná, ale problém je, že nemá moc času předat mu svoje představy o fotbale. Hrají dva zápasy týdně a moc se toho nedá stihnout.

Sešlo se toho víc. Mané se Saném se poprali v kabině, na brankáře Sommera není takový spoleh jako na rekonvalescenta Neuera a hroťák Eric Maxim Choupo-Moting má do kvalit supermana Lewandowského, jenž Bayern táhl řadu sezon, hodně daleko.

Koho by napadlo, že Dortmund nevyužije dalšího zakolísání Bayernu a nevyhraje ve Stuttgartu? Borussia po první půli vedla 2:0 a po vyloučení Konstantinose Mavropanose hrála přesilovku. Nakonec z toho byl jeden z nejlepších zápasů, které jsem za poslední dobu viděl. Co akce, to šance. Šest gólů a nádherná show!

Je nesporné, že si to Dortmund měl v pohodě pohlídat a zvítězit. Stuttgart sice ve druhém poločase dokázal dvoubrankové manko vymazat, ale v nastavení se trefil Giovanni Reyna. Nechápu, že Borussia vedení neudržela. Vlastně chápu, protože čtyři nebo pět dortmundských hráčů laxně zůstalo po ztrátě vpředu a nechalo v tom ostatní vykoupat. Vyrovnávací gól od oslabeného protivníka v 97. minutě... Za tohle si Dortmund titul nezaslouží.

Zato Stuttgart se mi líbí, statečně se pere o záchranu. Nový trenér Sebastian Hoeness tým zvedl a věřím, že se VfB zachrání. Hodně důležitá bude páteční bitva Stuttgartu v Augsburgu: vítěz si hodně polepší. Když je řeč o Augsburgu, musím zmínit jeho brankáře Tomáše Koubka, jenž si zachytal poprvé od loňského října. Ze zápasu s Lipskem si Augsburg zasloužil aspoň bod, ale nedá se nic dělat. Pokud by příště porazil Stuttgart, byl by v klidu.

Týmy ze spodku tabulky se hodně snaží, nikdo nechce spadnout. Včetně patnácté Bochumi, která zatím drží poslední bezpečnou pozici a v neděli remizovala 1:1 s třetím Unionem Berlín. Ten byl v první půli jasně lepší a dostal se do vedení, jenže pak přišel o vyloučeného obránce Paula Jaeckela a začal mít problémy. Smolařem dne byl Kevin Behrens, jemuž stačilo hlavou trefit odkrytou branku. Mnohem těžší bylo v takové situaci minout – a přesně to se útočníkovi Unionu „povedlo".

Jsem moc zvědavý, které dva kluby sestoupí přímo a kdo půjde do ošidné baráže. Dlouho bylo poslední Schalke, ovšem teď jde nahoru a o víkendu smetlo Herthu 5:2. Tyhle tři body můžou na cestě za záchranou hodně povzbudit.

Berlíňané přitom v Gelsenkirchenu neodehráli špatný zápas, jenže je srazily fatální individuální chyby a dostali pět gólů. Pomůže změna trenéra? Sandra Schwarze vystřídala klubová legenda Pál Dárdai, jenž do Herthy přišel už potřetí. Tým není špatný, podle jmen by měl patřit do středu tabulky. Ale víte, jak to ve fotbale chodí, papírové předpoklady jsou často k ničemu.

Hodně zajímavá je i druhá bundesliga, v sobotu jsem sledoval šlágr Kaiserslautern vs. Hamburk. Domácí vyhráli 2:0, přišlo 50 tisíc lidí. Hamburk je třetí, což by znamenalo baráž, ovšem v pátek ho čeká velké derby se St. Pauli. To bylo po podzimu na sestup, ale pak vyměnilo trenéra a vyhrálo prvních deset jarních zápasů. Kdyby porazilo i Hamburk, přiblížilo by se mu na pouhé tři body. Tenhle zápas doporučuju!"

Reklama