Hlavní obsah

ECHO BUNDESLIGY: Hašek dostal skvělou zprávu z Leverkusenu. A balík za Kanea se vyplatil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Góly českého tandemu v Leverkusenu, další rekord pro čarostřelce Harryho Kanea či trenérské zemětřesení ve Wolfsburgu. Nejen tyhle víkendové události ve svém pravidelném komentáři Echo bundesligy na Sport.cz řeší bývalý reprezentační záložník David Jarolím, jenž hrával v Bayernu, Norimberku či Hamburku.

Foto: Kai Pfaffenbach, Sport.cz

David Jarolím ve svém komentáři Echo bundesligy chválí Leverkusen, který zvládl přestřelku ve Freiburgu (3:2) i díky gólům Adama Hložka (zcela vlevo) a Patrika Schicka (zcela vpravo).

Článek

„Fotbalové Německo kromě dění v bundeslize minulý týden vášnivě řešilo první letošní nominaci reprezentačního trenéra Juliana Nagelsmanna, jehož tým v létě čeká domácí Euro. Bylo z toho velké haló: i proto, že do přáteláků ve Francii a s Nizozemskem půjde jen jeden hráč z Dortmundu. Do nároďáku se vešel pouze útočník Niclas Füllkrug, což Němci dlouho nepamatují. Hodně se diskutovalo i o vynechání mazáka Leona Goretzky z Bayernu.

Nejvíc hráčů dodal Stuttgart, který si v lize drží třetí místo, a zajímavá je pozvánka pro 19letého záložníka Aleksandara Pavloviće z Bayernu. Spekulovalo se, že ho Nagelsmann povolal i kvůli tomu, aby se talentovaný teenager nakonec nerozhodl pro Srbsko, které by taky mohl reprezentovat.

Německo má za sebou pestrý víkend, který zakončila další výhra rozjetého Leverkusenu. Je zbytečné spekulovat, jestli Bayer báječnou sezonu dotáhne k titulu. Otázka zní jinak: kdy dojde na korunovaci? Při nynějším desetibodovém náskoku by se mohlo slavit už třeba koncem dubna.

Je potěšující, že vítěznou přestřelku ve Freiburgu (3:2) ozdobily dva góly českých útočníků. Patrik Schick potvrdil svůj fantastický týden: ve čtvrtek dvěma trefami posunul Leverkusen do čtvrtfinále Evropské ligy a v neděli rozhodl bitvu ve Freiburgu.

Počítá se i druhý ligový gól Adama Hložka, reprezentační kouč Ivan Hašek nemohl dostat lepší zprávu. Hložek ukázal to, co jiní obvyklí náhradníci: ať dneska v Leverkusenu hraje kdokoliv, sveze se s exkluzivní formou celého týmu, který v této sezoně ještě neprohrál. Trenér Xabi Alonso může ukázat na kohokoliv z našlapané soupisky – a většinou neudělá chybu.

V odvetě s Karabachem jsem od Leverkusenu viděl nejhorší první poločas v tomto ročníku, přesto díky úchvatnému závěru dokázal vyhrát a postoupit. I to ukazuje, jak obrovskou sílu Bayer má, jeho styl je ukázkově vyvážený a propracovaný do nejmenšího detailu. Jsem zvědavý, jak v poslední fázi sezony zvládne boj na třech frontách: v bundeslize hraje o mistrovský rok bez porážky, čeká ho semifinále německého poháru a třaskavé čtvrtfinále Evropské ligy s West Hamem.

Druhý Bayern se po postupu mezi nejlepších osm v Lize mistrů dostal do pohody, jenže tohle probuzení přišlo příliš pozdě. Je to paradoxní situace: tým se uvolnil poté, co vedení oznámilo, že trenér Thomas Tuchel po sezoně skončí. Postup přes Lazio, osmigólová show proti Mohuči a o víkendu pět gólů v Darmstadtu.

Pomohl návrat uzdraveného křídelníka Sergeho Gnabryho i stabilní gólový přísun od nejlepšího střelce soutěže Harryho Kanea. Osm kol před koncem sezony je už na 31 zásazích, čímž ve své první bundesligové sezoně překonal dosavadní rekord legendárního Uweho Seelera. Kane si v létě přišel z Tottenhamu pro titul, který s největší pravděpodobností nezíská, ale i tak je evidentní, že se Bayernu nákup za skoro dvě a půl miliardy korun vyplatil. Mnichovský gigant je pořád ve hře v Champions League a na další trofeje může zaútočit po očekávané letní obměně a nástupu nového kouče.

Trenérskou revoluci má za sebou Wolfsburg, kde Nika Kovače vystřídal Ralph Hasenhüttl. Je to logický krok, parta z města automobilů jedenáctkrát za sebou nevyhrála. Ta série je vážně strašidelná, Wolfsburg se krčí jen šest bodů od barážové pozice. Proč? Spoustu zápasů se povedlo nadějně rozehrát, jenže pak Wolfsburg ve druhém poločase často zhasl. S každou další porážkou je pochopitelně hůř a hůř, psychika dostává zabrat. Wolfsburg neudržel vedení ani v sobotu s Augsburgem, který využil slabšího období soupeře a po vítězství 3:1 dál sní o pohárech.

Zkušený Rakušan Hasenhüttl, jemuž se přezdívá Alpský Klopp, mi na první dobrou připadá jako výborná volba. S Ingolstadtem před lety postoupil do bundesligy, kus práce udělal v Lipsku a má za sebou též čtyři roky v Southamptonu, Anglie zocelí každého hráče i trenéra. Nástup Hasenhüttla může být zajímavým impulsem taky pro záložníka Václava Černého, jenž v poslední době moc nehrál. Pod novým koučem by všichni měli být na stejné startovní čáře.

Když jsme u trenérských loučení, musíme ještě zmínit Christiana Streicha. V pondělí oznámil, že po víc než dvanácti sezonách skončí ve Freiburgu. Je to sympaťák, s klubem byl svázaný spoustu let: hrál tam a jako kouč se vypracoval od dorostu. Provinční klub čtyřikrát dovedl do Evropské ligy a předloni si s ním zahrál finále německého poháru, i proto to Streichův nástupce nebude mít snadné.

Ještě není úplně hotovo, ale o víkendu se hodně ulevilo Unionu Berlín, který porazil Brémy 2:1 a na barážovou příčku má k dobru už devět bodů. Tým s Alexem Králem byl poskládaný na historickou účast v Lize mistrů, ovšem po nadějném startu doplatil na dlouhou šňůru porážek. Listopadový konec oblíbeného trenéra Urse Fischera byl hořký, ale Chorvat Nenad Bjelica se osvědčil a Union se zvedl. Myslím, že teď už dohraje sezonu v pohodě.“

Reklama