Hlavní obsah

GLOSA: Chorvatsko narazilo na svůj strop, naopak ten Messiho je opět o patro výš

Čtyři roky starý finálový úspěch nezopakují, ale i tak jsou Chorvati ve hře o medaili, kterou od nich čekal málokdo. V semifinále ale zřejmě narazili na hranici svých možností, naopak argentinský kouzelník Lionel Messi svůj strop v Kataru opět posunul o něco výš.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Třetí gól Argentiny padl po parádní akci Lionela MessihoVideo: Česká televize

 
Článek
Fotogalerie

Čekalo se, že Chorvati budou spíše bránit, nikam se nepoženou a spolehnou se na minimum střel. Jenže obhájcům stříbra zlomily vaz chyby v obraně, na které jsme od svěřenců kouče Daliče nebyli v průběhu turnaje zvyklí.

První dva góly jdou jednoznačně za defenzivou, za stavu 0:2 už bylo prakticky rozhodnuto. Chorvati najednou museli útočit, jenže jako by jim došly fyzické i psychické síly. Po dvou duelech, které dovedli až do penalt a ve kterých nebyli lepším týmem, ani není divu. I jinak fantasticky hrající Luka Modrič toho musí mít v sedmatřiceti letech a po náročném klubovém i reprezentačním podzimu plné kecky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih semifinále MS Argentina - ChorvatskoVideo: Česká televize

Bylo prostě vidět, že běhavý sok je v semifinále nad síly evropského celku. Možná ne celá Argentina, ale rozhodně útočná dvojice Lionel Messi a Julián Álvarez. Kapitán Jihoameričanů podal opět nadstandartní výkon okořeněný skvostnou asistencí na třetí branku. Pokrytí míče, sprint, změna směru, přehled. Ani jeden z nejlepších stoperů turnaje Gvardiol v tu chvíli absolutně nestíhal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Úspěšná penalta Lionela Messiho v semifinále s ChorvatskemVideo: Česká televize

Na Messim je vidět, jak moc po titulu mistra světa touží. Jak bojuje, vrací se, hraje týmově. To u něj není pravidlem, ale v Kataru se prezentuje jako správný kapitán, jenž si minimálně zaslouží utkat se o titul mistra světa a pokusit se o dovršení své už tak famózní sbírky úspěchů.

Argentinu mnozí, a možná právem, po úvodní senzační prohře se Saúdskou Arábií odepisovali. Jenže tým se zvednul, dokázal ještě skupinu vyhrát, vyřadil Austrálii a zvládl penaltové drama s Nizozemskem. Semifinále ukázalo, že parta kolem Messiho o bronz prostě hrát nechce, bezzubí a mdlí fotbalisté Chorvatska pro ni byli možná zatím nejlehčím soupeřem.

Naopak Evropěné zvítězili v základní hrací době zatím jen jednou ve skupině proti Kanadě. V semifinále už nedokázali zmobilizovat všechny své síly a na Argentinu jednoduše neměli. Těžko věřit, že se dokáží před závěrečným víkendem výrazněji probudit. Proto je z fotbalového hlediska lepší vidět ve finále energií nabitou Argentinu.

Jiří Lizec

V redakci Sport.cz a deníku Právo působí od srpna 2022. Předtím strávil přes dva roky na CNN Prima NEWS, má za sebou také krátkou štaci v deníku Metro. Je absolventem Vyšší odborné školy publicistiky, sportu se aktivně i pasivně věnuje celý život.

Reklama