Hlavní obsah

GLOSA: Fantastický pohárový čtvrtek. Sparta, Slavia i Plzeň malují krásnější budoucnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři zápasy, devět bodů z evropských klání. Podruhé v sezoně. Zástupci české kopané se v probíhajícím ročníku opravdu činí. Díky skvělým příspěvkům fotbalistů Sparty, Slavie i Plzně poskočilo Česko v žebříčku koeficientů již na jedenáctou příčku, reálně tak může přemýšlet o útoku na desáté Skoty a přímý postup do Ligy mistrů. Když si půjčíme tolik otřepané klišé – blýská se tedy konečně na lepší časy?

Foto: David W Cerny, Sport.cz, Reuters

Lukas Haraslín (vlevo) a  Qazim Laci ze Sparty.

Článek

Troufnu si tvrdit, že ano. Ale pěkně popořádku. Nejvíce asi vítězstvím 1:0 nad Betisem Sevilla šokovala Sparta. Samozřejmě, španělský celek nedosahuje věhlasu Barcelony či Realu Madrid, i tak ale na Letnou přivezl hned tři mistry světa. Guido Rodríguez s Germánem Pezzellou slavili loni s Argentinou, Nabil Fékir čtyři roky předtím s Francií. Ač všichni získali titul spíše v roli příslušníků širšího kádru, přiznejme si jednu věc upřímně. Který český mančaft by si mohl dovolit angažovat některého z mistrů světa? Nehledě na to, že v Betisu působí i Španěl Isco, pětinásobný vítěz Ligy mistrů…

Sparta ale i tak dokázala hvězdy rozesmutnět. I přesto, že prostě musela zabrat, se nenechala svázat přílišnou nervozitou a zajistila platnost jednoduché rovnice. Pokud za dva týdny na Kypru porazí i tamní Aris Limassol, pořídí si tím přímou vstupenku do jarní fáze Evropské ligy. Paráda.

Rival ze Slavie se během bitvy v Tiraspolu na triumf pořádně nadřel, ač po valnou většinu utkání měl výrazně více ze hry. Na horké půdě sešívaní v závěru penaltou Muhameda Tijaniho dokonali obrat na konečných 3:2. Pokud tedy zvítězí v  zápase proti Servette Ženeva, což by mělo být v jejich silách, postoupí z prvního místa rovnou do osmifinále Evropské ligy. A za sebou nechají výrazně bohatší AS Řím s legendárním koučem Josém Mourinhem. Paráda na druhou.

O Viktorii Plzeň asi ani není třeba dlouze hovořit. Pět střetnutí ve skupině Konferenční ligy, pět vítězství a český rekord. Ještě žádnému z tuzemských pohárových zástupců se totiž nepodařilo ve skupině získat patnáct bodů, a již po čtvrtém kole si zajistit první místo. Jasně, kritici mohou namítat, že Západočeši hrají „jen“ nejméně prestižní z trojice soutěží pro evropskou smetánku. Jsou ale jediní, komu se z celé Konferenční ligy tento kousek v současné sezoně podařil. A to naposledy proti Ballkani rotovali sestavou – v základu se objevili mimo jiné i dorostenci Viktor Baier s Janem Paluskou, debut si coby žolík odbyl jejich vrstevník Pavel Hašek. Všichni více než solidně obstáli a pomohli k výhře. Paráda na třetí.

Pouhá souhra náhod, nebo příslib zářnější budoucnosti? Mám za to, že druhá varianta je správně. Vždyť už v prvním evropském týdnu všechny zmíněné celky své duely vyhrály. Ve čtvrtek se tak tedy stalo podruhé v sezoně a teprve potřetí za posledních pět let (v ročníku 2018/19 se stejný kousek povedl Plzni, Slavii a Jablonci). Kolikrát jsme o trojici týmů v Evropě sotva snili, a teď podruhé slavíme tři výhry v jeden den…

Sparta, Slavia i Plzeň tím pomáhají nejen sobě, ale i celému koeficientu. V současné chvíli je Česko o 2 body za desátým Skotskem, jehož mistr putuje přímo do Champions League. A to se našim pohárovým zástupcům ještě příští rok odečte zpackaná sezona 2019/20, během níž vybojovalo Česko pouze 2,5 bodu. V té probíhající už je na hodnotě 9,25, a sklizeň zatím nebere konce.

Pokud se tedy bude dařit i v příštím ročníku, útok na desáté místo se jeví jako reálný. Což platí za ocenění skvělé práce (nejen) všech lídrů jednotlivých hegemonů české kopané. Předseda představenstva Slavie Jaroslav Tvrdík to na sociální síti svým příspěvkem, v němž stálo jen slovo „nádhera“, shrnul za všechny naprosto přesně.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.