Hlavní obsah

GLOSA: Finsko jako lehce pokřivené zrcadlo. Co ukázalo Jalonenovi před MS?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po šesti „povinných“ výhrách a téměř měsíční přípravě konečně přišel zápas, který nastavil zrcadlo. Možná bylo lehce pokřivené jak v bludišti na Petříně, protože zatímco Čechům už ze zámoří dorazí jen Filip Chytil, Finsko má v záloze ještě trio Rantanen, Laine a Kakko, což jeho útočnou sílu na mistrovství nepochybně zvýší. Je škoda, že Česku v samotném závěru unikla výhra mezi prsty, nicméně víc než výsledek jsou osm dní před startem šampionátu důležitější konkrétní prvky.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Čeští hokejisté podlehli Finsku v prodloužení

Článek

Tak pár pozitivních věcí: Dominik Kubalík si sice po sezoně v NHL vyrazil „vyčistit" hlavu do Dubaje, ale vrátil se v solidní formě. A klidně se z obvyklé role snajpra proměnil v nahrávače, jenž měl klíčové „áčko" u obou českých gólů. Oba byly vizuálně báječné a jistým oceněním úspěšných střelců.

Obránce Knot si skvěle najel do útoku a milimetrově trefil skulinu, Červenkovo zakončení rychlého kontru zase dalo vzpomenout na jeho kralování na loňském šampionátu v Tampere. Je ale třeba podotknout, že v závěru třetí části naprosto zbytečně fauloval a dovolil tak Finům duel dotáhnout k prodloužení. To byla taktická chyba, za níž by si zasloužil zpražit dorostenec, u kapitána to není třeba, protože vinu jistě cítí sám.

Dobrý výkon znovu podal Špaček, byť je otázkou, zda se udrží v elitní formaci, až dorazí Chytil. A tempo hry celého týmu postupně gradovalo. Však i kouč Jalonen řekl: „Ve třetí třetině už jsme hráli opravdu dobře. V posledních dvou minutách jsme ale nebyli dostatečně chytří."

Teď pár negativních věcí: Haprovala přesilovka. Nicméně se to dá vzít jako daň za to, že se mění její obsazení tím, jak přicházejí noví hráči se stěžejními úkoly. Její architekt Martin Erat má ještě minimálně týden na vypilování s hráči.

Obránce Jordán zase občas na ledě vlál jako jeho dlouhé kadeře, až si člověk vybavil loňské přípravné zápasy, kdy jste měli pocit, že nemůže v kádru reprezentace přežít další vlnu řezů. On ale setrval až do světového šampionátu, kde však rozhodně nevyhořel a patřil k celkem solidní jistotě defenzivy.

Historie se klidně může opakovat, byť Jalonen v obraně bude muset minimálně jeden škrt udělat (za předpokladu, že vezme osm beků a jednoho náhradníka). Možná i zkušenost trenérů z loňského Tampere je odpovědí, proč si ho v sestavě pořád drží.

Od Filipa Chlapíka se od začátku přípravy čekalo víc, on se snad postupně rozjíždí, ale už proti Rakousku neproměnil solidní šance a proti Finům měl znovu slibnou příležitost. Trefy přitom potřebuje, protože jeho role má být bodová, ne bourací ve čtvrté lajně.

„Tento zápas mi hodně napověděl o tom, kam směřujeme a jak na tom jsme. Pro nás trenéry je teď o něco jednodušší zanalyzovat naše hráče, zejména díky tomu, jaký proti nám stál soupeř," řekl Jalonen.

Už zbývají jen tři dny, než vyřkne verdikt, kdo zamíří na světový šampionát.

Robert Sára

Sportovní žurnalistice se absolvent Masarykovy univerzity (obor historie – žurnalistika) věnuje od roku 1999. Zaměřuje se především na hokej, jako reportér se účastnil řady světových šampionátů. Rovněž pokrývá témata z motorsportu a sportovní politiky. Více než 20 let působil v MF DNES, v roce 2021 přešel do Sport.cz.

Reklama