Hlavní obsah

GLOSA: Fotbal nemá logiku, plzeňský proutek už zase žene pražské tanky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Všechno už tady jednou bylo. Favorité z Prahy se tehdy trumfovali nákupem drahých cizinců, takže viktoriáni před sezonou vtipkovali, že proti tankům z hlavního města jdou vyzbrojeni akorát tak větvičkou. Výsledek je známý. Plzeňští fotbalisté dorazili v květnu 2018 na obrněném transportéru oslavit na hlavní náměstí mistrovský titul, kterým vytřeli Pražákům zrak. Ačkoliv se veškeré prognózy v polovině aktuální sezony shodovaly, že zadlužená Plzeň tentokrát z mistrovské bitvy odpadne jako první, skutečnost je jiná. Viktorka se hned po prvním jarním kole senzačně vrátila do čela tabulky!

Foto: Vlastmil Vacek, Sport.cz

Tomáš Chorý se na úvod jara blýskl

Článek

Fotbal nemá logiku, pravil kdysi Tomáš Pospíchal. A snad že populární trenér během kariéry vedl i Škodu Plzeň, platí koučův často používaný výrok také na jejího následníka, Viktorii.

Plzeň se už potřetí za sebou nedostala do skupinové fáze evropských pohárů, což představuje obrovský problém. Z pohledu klubové kasy je trefné přirovnání, že Viktorka jede na výpary. Podle zákulisních spekulací se její dluhy blíží hranici 200 milionů korun, hráčům údajně nechodí peníze tak, jak mají. Hledá se kupec, který by klub zabezpečil a zachránil, jednání však zatím k výsledku nevedou.

Jaký paradox, že právě takový tým je v tvrdé konkurenci znovu lídrem. Dost možná se projevuje kouzlo nechtěného. Právě ekonomické patálie mohou mužstvo semknout, pokud je zdravé. Na hřišti pak ovládá umění minimalismu. Ani Votroky neválcovalo celé utkání, ale během vydařené pasáže vstřelilo jeden gól, se kterým si pak až do konce znovu vystačilo.

Plzeňští pak především dokonale využili selhání obou konkurentů. Slavii i Spartě chyběla na startu jara potřebná energie a jiskra. Porážka sešívaných s Karvinou je vůbec největším překvapením celého ročníku. Jak server csfotbal.cz připomíná, vedoucí tým doma prohrál s posledním v samostatné lize dosud jen jedinkrát, konkrétně Sparta ve 12. kole sezony 2004/05 s Mladou Boleslaví (0:1). Předtím se to přihodilo až v sezoně 1973/74, taktéž Spartě (s Košicemi 0:1). Letenští pak jen potvrdili, že v Českých Budějovicích prostě nevyhrávají, získaný bod je pro ně vzhledem k průběhu utkání ještě zlatý...

Slavia nečekaně rychle zjistila, jak moc jí mohou chybět Kuchta a Stanciu, produktivní dvojka, která vyslyšela volání zahraničních nabídek. K panice však není důvod, alternativ má stále dost. Větší obavy panují na Letné. Sparta přijela na jih bez devíti hráčů a pohled na lavičku náhradníků už zase neskýtal velké možnosti.

Zatímco Plzeň se teď může v klidu připravovat na nedělní ligový šlágr, Slavii před cestou na Slovácko stejně jako Spartu před bitvou s Viktorií čeká ve středu derby v domácím poháru. Stejná situace se bude opakovat i v dalších dvou týdnech, kdy se v Konferenční lize utká Slavia s Fenerbahce a Sparta s Partizanem.

Získají tam potřebné mezinárodní zkušenosti a mají šanci nastřádat další lákavé prémie. Na druhou stranu vydají síly navíc a podstoupí nebezpečí dalších zranění.

Nepodceňujte Plzeň. Kádr má solidní, klidně se může dočkat dalších přešlapů zaneprázdněných největších favoritů. Pak bude záležet na ní, jestli s proutkem v ruce znovu vypráská pražské tanky.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.