Hlavní obsah

GLOSA: Generál Sakic stvořil šampiony. A co dynastii?

I jindy za všech okolností rezervovaný Joe Sakic propadl kouzlu okamžiku a v euforii skákal nadšením. Po dvou Stanley Cupech z let 1996 a 2001, k nimž zásadně přispěl jako hráč, získal nejcennější trofej hokejového světa i v roli generálního manažera Colorada. V tomto tisíciletí je to rarita.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Ron Chenoy-USA TODAY Sports

"Sakic svoji šampionskou vizi nehodlá opustit a znovu vybuduje tým zralý na Stanley Cup," píše ve své glose k finále Stanley Cupu redaktor Marek Burkert.

Článek

Posledním generálním manažerem, který slavil Stanley Cup během aktivní kariéry a později i jako GM, byl v roce 1999 v Dallasu Bob Gainey, někdejší proslulý kapitán Montrealu. Také Sakic měl v Coloradu na dresu céčko a vůdčí schopnosti si po dvacetileté kariéře v NHL (1 378 zápasů, 625 gólů, 1641 bodů) přenesl na pozici kravaťáka.

„Když jsem ho viděl poprvé, měl jsem pocit, že se bavím s filmovou hvězdou," vyprávěl o svém setkání s generálním manažerem klubu gólman Pavel Francouz.

Chlapík z Hokejové Síně slávy s vizáží hollywoodské star se ujal funkce v září 2014 a prožil s týmem tři hubená léta. Obzvlášť sezona 2016-17, v níž Avalanche posbírali jen 48 bodů, nejméně v kompletní sezoně v historii klubu, mu přidělala vrásky.

„Pořád tu ale byla skupina hráčů, kteří chtěli zůstat a stát se součástí přestavby týmu," cenil si Sakic.

Ke kapitánovi Gabrielu Landeskogovi a generačnímu talentu Nathanu MacKinnonovi přidal desítku draftu 2015 Mikko Rantanena a hlavně čtyřku z roku 2017 obránce Calea Makara. Generální manažer rozhodil sítě i v rámci trejdů, když do Colorada přivedl v roce 2019 z Toronta Nazema Kadriho. Zároveň pečlivě dozíral na to, aby se Avalanche nespoléhali jen na jednu lajnu, ale měli i druhý sled silnější než soupeři.

Do manažerských učebnic se Sakic dostane hlavně díky nenápadným tahům před uzávěrkou letošních přestupů. Se svým týmem si vytipoval a přivedl hráče, kteří skvěle zapadli do mužstva a vykryli slabší místa sestavy.

Autor osmi branek v play off Artturi Lehkonen uzavíral svými góly konferenční finále s Edmontonem i finále proti Tampě. Defenzivní pašák Andrew Cogliano k nádeničině ve čtvrté lajně připojil tři trefy a ve druhé obraně se osvědčil Josh Manson.

„Jsem na hráče prostě pyšný. Na to, jak se letos semkli," vyprávěl Sakic.

Předchozích pár let totiž Colorado v play off zažívalo těžká rozčarování. Porážky v sedmých zápasech v letech 2019 a 2020. I loňský krach v sérii s Vegas, nad nímž Avalanche vedli 2:0 na zápasy.

Trpělivost ale generální manažer neztratil.

"Joe neustále rozvíjel vynikající jádro mužstva, které pak chytře doplnil smlouvami s volnými hráči a prozíravými výměnami," chválil kolegu detroitský generální manažer Steve Yzerman. "Metodicky vybudoval neuvěřitelný tým. Od shora dolů," uznal i GM Tampy Julien BriseBois.

Síň slávy v Torontu eviduje celkem devět hokejových dynastií, tedy týmů, které v určitém období dominovaly NHL a získávaly Stanley Cupy. Jako poslední tuto nálepku oficiálně dostal Edmonton, jenž během sedmi sezon (1983-90) vyhrál trofej pětkrát.

V éře platových stropů je však dlouhodobější dominance mnohem složitější a definice dynastie rozostřenější. Vešlo by se do ní patrně Chicago se třemi Stanley Cupy v průběhu šesti let (2010, 2013, 2015). V případě šampionského hattricku by si označení dynastie jistě zasloužila Tampa.

Jenže panování Lightning utnulo Colorado a jeho klíčoví hráči Landeskog (29), MacKinnon (26), Makar (23) a Rantanen (25) mohou ještě pár let diktovat zbytku NHL.

Před generálním manažerem je ovšem hektické léto. Prioritami jsou patrně podpisy Kadriho a Darcyho Kuempera. Bez smluv jsou ale i André Burakovsky nebo Valerij Ničuškin, kteří mohou okusit volný trh, a bezpochyby tak nastanou i trpká loučení.

Sakic ale svoji vizi šampionskou vizi nehodlá opustit a znovu vybuduje tým zralý na Stanley Cup. Francouz má kliku, že v něm má podepsáno ještě na další dvě sezony. Letošní oslava s pohárem pro něj rozhodně nemusí být tou poslední.

Marek Burkert

Specializuje se zejména na hokej a tenis, ale i basketbal a box. Jako reportér se zúčastnil řady vrcholných akcí - hokejových MS, dvou Světových pohárů, daviscupových finále. Ze zámoří referoval o desítkách zápasů NHL včetně finále Stanley Cupu.

Reklama

Související témata: