Hlavní obsah

GLOSA: Jedna chyba. Český hrobník ale nemusí klopit hlavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nikdo neočekával jednoduchý zápas, což se potvrdilo. David Dvořák při svém čtvrtém vystoupení v UFC rozhodně nezklamal, ba naopak ukázal, že se lépe postaveného soupeře Brazilce Matheuse Nicolaua nezalekl a pečlivým výkonem tahal za delší konec provazu. Pak ale přišla jedna chyba, která rozhodla o osudu zápasu (prohra na body). Je po desetileté sérii neporazitelnosti, český hrobník přesto nemusí klopit hlavu.

Foto: Sport.cz s využitím Aaron Doster/USA Today Sports

David Dvořák utrpěl ve svém čtvrtém utkání v UFC první porážku. V Columbusu prohrál na body s Matheusem Nicolauem z Brazílie.

Článek

Dvořák odletěl do Columbusu tři týdny před zápasem, chtěl se aklimatizovat na zdejší prostředí a co nejlépe připravit na svůj nejtěžší souboj kariéry. Důležitost zápasu sršela ze všech stran, ve hře bylo totiž opravdu hodně. Český bijec se mohl přiblížit k nejlepší pětce muší váhy, což se rozhodně neodmítá.

Po zdánlivě pečlivém výkonu přesto přišlo jedno zaspání. To nakonec mělo fatální následky. Dvořák neustál tvrdý granát levou rukou a rázem se dostal do problémů. Jak se později ukázalo, tak právě tato dělovka rozhodla o osudu zápasu. Český bijec byl po předchozím háku pořádně otřesený, přesto zápas dobojoval se vší ctí. Nicolau si však závěr zkušeně pohlídal.

Foto: Aaron Doster

David Dvořák dokázal ve druhém kole přečkat krušný moment.

Dvořák se za svůj výkon rozhodně stydět nemusí, lépe postaveného soupeře se nezalekl a do zápasu vstoupil s maximálně opatrnou taktikou. Porážka ho pochopitelně mrzí, přišel o desetiletou sérii neporazitelnosti, přesto v zápasech musí hledat i pozitivita. Potvrdil, že se dokáže měřit i se sedmým nejlépe postaveným zápasníkem muší váhy UFC. Nicolau navíc po této výhře bude atakovat i nejlepší pětku.

Navíc se nejednalo o nikterak jednostrannou záležitost. Brazilec dlouho hledal recept, do té doby měl zápas v režii právě český bijec, který, jak už jsem zmínil, zaspal jeden okamžik, kterého do tohoto okamžiku určitě lituje. Smutnit dlouho ale nemusí, pravděpodobně ani nebude. Nyní nastane krátká pauza a pak se vrátí do tréninkové i zápasové praxe.

Dvořák se navíc dokázal dostat i z těžké situace z konce druhého kola. Mnozí si určitě v hlavě řekli, že je vymalováno, ale šeredně se mýlili. Český bijec se dostal z nejtěžších okamžiků, které kdy v UFC zažil, a zápas dokázal odbojovat se vší ctí. Nechybělo málo a mohl z toho dokonce být vítězný comeback.

Porážka českého zápasníka v nejbližší době katapultuje mimo nejlepší desítku, pakliže ale bude pokračovat v podobných výkonech, zajisté se vrátí zpět. Rovněž bude důležité vybrat dalšího soupeře. Již v minulosti se nabízel Tim Elliott, který by dával smysl. Američan byl do této chvíle na jedenácté pozici. V osudí pochopitelně jsou i další zajímavá jména a nastává těžké rozhodnutí. Kdo bude tím optimálním soupeřem a kdo by za současné situace dával smysl?

Klíčová bude i práce mentálního kouče, se kterým Dvořák již nějaký ten týden spolupracuje. Porážka nesmí českého zápasníka rozhodit. V ideálním případě ji musí co nejdřív hodit za hlavu a začít se soustředit na další boje. Minimálně jeden z nich letos určitě ještě přijde.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.