Hlavní obsah

GLOSA: Kometa bez Muellera? Fanoušci věří, že jeho odchod může týmu prospět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do Brna přišel v roce 2018 bezprostředně po zisku druhého mistrovského titulu z rakouského Salcburku, a hned si útočník Peter Mueller fanoušky hokejistů Komety doslova podmanil. Americký snajpr se stal okamžitě jednou z největších hvězd extraligy. Na ledě ho bylo neustále plno. Nerad střídal, a tak se jeho ice time často blížil pětadvaceti minutám. A především při početní převaze v něm Brňané získali doslova zabijáka. Když nastupoval s parťáky z elitní formace Holíkem a Zaťovičem na přesilovku, soupeřovy obrany se už dopředu třásly.

Foto: Náš lídr

Hokejista Vítkovic Peter Mueller

Článek

Jenže na semifinále z úvodní Muellerovy sezony v brněnském dresu už Kometa v dalších extraligových ročnících s vyhlášeným střelcem v sestavě nenavázala. Rok na to zhatil vyřazovací boje nástup covidu. Na jaře 2021 sice Mueller vyhrál kanadské bodování základní části nejvyšší soutěže, avšak ve čtvrtfinále play off nevyzráli Brňané ani jednou na Třinec.

Ještě hůř dopadli hokejisté Komety v minulé sezoně, v níž se pakovali z play off dokonce už v předkole. Mueller v ní už nebyl tak výraznou oporou jako dosud. Možná i proto, že kvůli zranění naskočil do extraligy později. I tak na něj trenéři hodně spoléhali. Jeho produktivita však už nebyla zdaleka tak úžasná. Navíc tím, jak si v touze co nejvíc mužstvu pomoct dle svého zvyku čas na ledě mnohdy protahoval, ztrácel občas kvůli viditelnému úbytku sil puky, a z brejků naopak skóroval soupeř. Ke všemu se začalo spekulovat, že jeho vztahy směrem ke spoluhráčům ani k vedení klubu už nejsou zdaleka tak idylické jako dřív.

Také proto se zdaleka nepovažovalo za samozřejmost, že Mueller i podruhé kontrakt v Brně prodlouží, byť nabídku od majitele Komety Libora Zábranského dostal. Vyrojily se informace o zájmu movitých Pardubic či Muellerově touze zahrát si švýcarskou ligu. Jeho šokující přestup do Vítkovic však vzbudil mezi fandy obrovský rozruch. Ti brněnští se rozdělili na dva tábory. První z nich se netají značnými obavami, že Muellerovy góly především z jeho klasické pozice křídla budou Kometě hodně chybět. Náhradu za něj nevidí. Druhá část brněnských příznivců hledá naopak na jeho odchodu klady. Jsou přesvědčeni, že může týmu prospět. Těší se, že herní systém mužstva už nebude založený takřka výlučně na elitní útočné řadě. Vítají, že by mnohem větší prostor mohly pod novým koučem Pešoutem dostat i další tři lajny.

Namísto Muellera už Zábranský přivedl jiné útočné eso. Brňany posílí Jakub Flek, který se zaskvěl výbornými výkony na světovém šampionátu ve Finsku. Ofenzívní sílu Komety by měli navýšit i vracející se odchovanci Koblížek s Dufkem. Brněnský šéf se netají záměrem kádr do startu extraligy ještě zkvalitnit. Rád by vrátil klub tam, kde byl před čtyřmi či pěti lety. Až výsledky v příští sezoně ukážou, jak moc byla Kometa na Muellerových střeleckých schopnostech závislá.

Reklama

Související témata: