Hlavní obsah

GLOSA: Krutá daň za riziko, Sparta byla senzaci blízko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herně evidentní posun k lepšímu, výsledkově vše při starém. Fotbalisté Sparty v Seville dlouho domácí Betis napínali, nakonec se však favorit ve druhém dílu Evropské ligy přece jen prosadil. Po čtvrteční bitvě tak platí, že Letenští vyhráli ve Španělsku jediný z 10 pohárových zápasů a od října 1985, kdy zvítězili v Barceloně, tam nevyhráli sedmkrát po sobě. Hořce litují, protože tentokrát na stadionu Benita Villamarína na bodový zisk reálně měli.

Foto: Vincent West, Reuters

Fotbalisté Sparty po zápasu v Seville.

Článek

První poločas jim vyšel nad očekávání. Když oba soupeři mířili o přestávce do šaten, zdálo se, že i remíza by vzhledem k průběhu utkání byla pro pražský tým ztrátou.

Ve druhém poločase už Sparta tak nebezpečná nebyla. Postupně se dostala pod tlak, a jak přiznal jeden z hrdinů zápasu Matěj Ryneš, o gól, který nakonec dostala, si koledovala.

Bez ohledu na výsledek však pozitiva převažují. Už dlouho se nestalo, aby český tým španělského soupeře v tak dlouhé pasáži zápasu přehrával. Španělská mužstva jsou vyhlášená svým ťukesem, nekonečnou sérií přihrávek, během níž soupeři nepůjčí míč. Betis ovšem v tomto aspektu narazil. Sparta podle analytického měření vyhrála na držení míče 54 ku 46 %, na úspěšné přihrávky pak 415 ku 354.

Foto: Sofascore.com

Zápas Betis - Sparta ve statistice

Celkové hodnocení společnosti Sofascore je pak takřka shodné, Betis dosáhl indexu 6,80, Sparta 6,78.

Utkání zásadně ovlivnila hrubá chyba gólmana Vindahla. Letenští brzy vedli, soupeře zaskočili. Jenže vyrovnání mu sami naservírovali. První inkasovaný gól byl krutou daní za riziko, k němuž trenér Priske nejen brankáře nutí. Konstruktivní rozehrávka je základem, bez ní konkurovat na pohárové scéně nejde. Přináší ovšem i risk, který ne vždy vyjde. A v Seville dohnal mužstvo právě ve chvíli, kdy se rozmachovalo k velké partii.

Sparta zažila na Betisu pohárové déja vu. V předkole Ligy mistrů nedávno sehrála strhující bitvu s FC Kodaň, ale na penalty pak vypadla. Teď si v Seville také získala uznání renomovaného trenéra soupeře Manuela Pellegriniho, ale efekt znovu nepřišel.

Mužstvo pod taktovkou Briana Priskeho roste, potřebuje však předložit také hmatatelný pohárový důkaz. Nejlépe postup do jarní části Evropské ligy. Skupina C s Betisem, Rangers a Limassolem je zatím vzácně vyrovnaná, po dvou kolech mají všechny týmy po třech bodech.

Ambice na postup jsou reálné, jen poločas ovšem nestačí. Přetavit sebevědomý herní projev v konzistentní výkony, body a postupy, to je teď další stupínek Priskeho letenské reformy.

Reklama