Hlavní obsah

GLOSA: Nedůstojný konec. Venus Williamsová zažívá smutný závěr kariéry, který nemá zapotřebí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sedmnáctého června oslavila jedna z největších legend světového tenisu dvaačtyřicáté narozeniny. Dosáhla prakticky všeho, co je ve světě bílého sportu možné. Přesto Venus Williamsová nekončí a stále se snaží ukázat, že i v pokročilém tenisovém věku je možné hrát na nejvyšší úrovni. To se jí však vůbec nedaří. Na kurtech sbírá prakticky jen porážky. A nabízí se otázka, zda má něco takového hvězda jejího formátu zapotřebí.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Venus Williamsová se pomalu loučí s kariérou

Článek

Prakticky rok se i kvůli zdravotním problémům Venus Williamsová na okruhu neukázala. Na kurty se vrátila až na probíhajícím turnaji ve Washingtonu, kde však podlehla hned v prvním kole kanadské tenistce a 111. hráčce světa Rebecce Marinové.

„To se dalo čekat. Musím se po tak dlouhé pauze trochu oklepat a setřást rez. Jediné, co můžu udělat, je jet na další turnaj a prostě hrát lépe," říkala po nepovedeném comebacku legenda.

Skutečnost je ale poněkud jiná. Výsledky pětinásobné wimbledonské šampionky ještě před zmiňovanou přestávkou jasně ukazují, že Venus už na světovou špičku dávno nestačí. A nejen na ni. Z posledních deseti singlových zápasů totiž vyhrála pouhé dva, a to nad hráčkami z druhé stovky žebříčku.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Venus Williamsová dohrála v prvním kole

Razanci úderů vítězka 49 turnajů stále má, v rychlosti a nasazení ale už na své často i o dvacet let mladší soupeřky prostě stačit nemůže. Z žebříčku kvůli dlouhé pauze podobně jako její sestra Serena či třeba Roger Federer vypadla, o svou účast na turnajích se však bát nemusí.

Pro pořadatele prakticky všech turnajů je její jméno stále maximálně lákavým artiklem, který je zárukou zájmu fanoušků i televizních společností. To konečně potvrzuje i samotná Venus. „Myslím, že je pro lidi opravdu vzrušující, když vidí mě a sestru, jak spolu třeba jen trénujeme. Pro turnaj je to jenom dobře," říkala po porážce s Marinovou.

Nevýhoda? Americká šampionka se s až nepříjemnou pravidelností loučí s akací hned po střetu s první soupeřkou. Naposledy vyhrála aspoň dva singlové zápasy za sebou v roce 2019 v Cincinnati, kde došla do čtvrtfinále. Tím úspěchy ikony světového tenisu končí.

Zatím posledního vítězství se dočkala aspoň ve smíšené čtyřhře ve Wimbledonu, kde spolu s Jamie Murraym došli do druhého kola.

Foto: Carolyn Kaster, ČTK/AP

Venus Williams gratuluje Rebecce Marinové k postupu

S kariérou však starší ze sesterské dvojice Williamsových rozhodně praštit nehodlá. Tenis ji stále baví, pořadatelé i fanoušci se na Venus budou stále těšit a chodit na její zápasy.

Otázkou zůstává, zda takový závěr kariéry má sedminásobná grandslamová šampionka, bývalá světová jednička a jedna z největších postav tenisové historie zapotřebí...

Reklama

Související témata: