Hlavní obsah

GLOSA: O kredit jde především, po 21 letech je Čech ve vedení UEFA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned první šanci jistě proměnil, dalo by se říci sportovní terminologií. První muž českého fotbalu byl na kongresu v Lisabonu zvolen na čtyři roky do výkonného výboru Unie evropských fotbalových asociací (UEFA). Petr Fousek dostal v tajné volbě 40 hlasů z 55 možných a byl zvolen hned v prvním kole, což mu dává silný mandát. Český fotbal tak má po 21 letech znovu zástupce ve vedení UEFA.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Kamaryt

Předseda Fotbalové asociace ČR Petr Fousek byl na kongresu v Lisabonu zvolen na čtyři roky do výkonného výboru Unie evropských fotbalových asociací (UEFA).

Článek

Úspěch jeho vlastní, ale také kredit pro celý český fotbal. Petr Fousek se stal od roku 1968 teprve třetím Čechem, kterému se podařilo dostat se do vedení evropského fotbalu.

Nejvýše postaveným českým funkcionářem v novodobé historii byl někdejší předseda asociace Václav Jíra, který byl nejprve členem a v období 1978-1992 dokonce místopředsedou UEFA. V letech 1996-2002 se do vedení dostal ještě tehdejší předseda František Chvalovský. V roce 2011 se o kandidaturu neúspěšně pokusil jeho následovník Ivan Hašek.

Už za pár dní bude Petr Fousek kandidovat do Výkonného výboru UEFAVideo: Sport.cz

Co Fouskova mise ve vrcholném orgánu českému fotbalu přinese, se teprve ukáže. Každopádně prestiž, lepší přístup k informacím, ještě intenzivnější vztah mezi UEFA a FAČR. Již teď byl na dobré úrovni, o čemž svědčí přidělení pořadatelství letošního finále Konferenční ligy do Prahy. Vzhledem k organizačním zkušenostem a příhodné poloze uprostřed Evropy chtějí Češi získat i další velké akce.

Zároveň si na sebe Fousek upletl ještě větší bič. Vede FAČR od předloňského června a zvolen byl tehdy především proto, aby udělal pořádek po éře všemocného muže v pozadí Romana Berbra.

Jde o běh na dlouhou trať. Etická komise řeší velkou aféru a stohy záznamů z odposlechů dodnes. Dobrému jménu fotbalu samozřejmě neslouží, že jeho bývalému prvnímu muži Miroslavu Peltovi nadále hrozí v dotační kauze devět let vězení. Je třeba dotáhnout reformu rozhodcovství od profesionální až po nejnižší úrovně, palčivých problémů je ještě mnohem víc.

Finále Konferenční ligy? Chceme dokázat, že ČR má co nabídnout, říká Petr FousekVideo: Sport.cz

Situace je o to složitější, že také fotbal musí v době poznamenané covidem, válkou na Ukrajině či zdražením energií šetřit a obracet každou korunu.

Fouskovo zvolení do výkonného výboru UEFA dává domácímu fotbalu navenek slušný kredit. Nejen na předsedovi teď záleží, aby šanci využil a zlepšil se pohled na něj i zevnitř.

Reklama

Související témata: