Hlavní obsah

GLOSA: Odplata proti Švýcarsku vyšla, teď je čas pomstít se i Švédům

Šok v první minutě pro všechny, ale pak už byla radost sledovat, jak čeští hokejisté i při pátém vystoupení na MS do 20 let váleli. Jak špatně čtvrtfinále začali, o to lépe a s absolutní převahou na ledě ho končili.

Foto: Darren Calabrese, ČTK/AP

Český útočník Petr Hauser (vpravo) slaví se spoluhráči gól ve čtvrtfinále MS dvacítek proti Švýcarsku.

Článek

Naprosto dominantním způsobem přejeli Švýcarsko, přestože už po 22 sekundách prohrávali. Devět gólů v síti soupeře bylo tou nejlepší odpovědí i zřetelným důkazem, že reprezentanti se v Halifaxu dostali do obrovské pohody a také díky herní rychlosti předvádějí hokej na hraně vlastních možností.

Češi dostali gól z první střely na branku, ale vůbec se nesesypali. Předvedli sami sobě, užaslým Švýcarům i všem fanouškům, jakou mají vnitřní sílu. Vedení 3:1 po první třetině bylo jasným vzkazem, kdo bude tahat za nitky v boji o semifinále.

Jasně se také ukázalo, jakou zbraní jsou čtyři nebezpečné lajny mladé reprezentace. Každá je schopná udeřit a nikdo se nesnaží ostatní trumfnout. Jednou ty, podruhé já. Všichni v týmu znají svou roli a plní, co mají, přesně taková cesta vede k úspěchu. Pomohla k němu i vzorně ubráněná oslabení a patřičný důraz na brankovišti. Soupeř, který porazil Slováky i Finy, byl naprosto bez šance.

Vyřazovací část šampionátu může česká dvacítka pojmout jako formu odplat. Švýcarům už se pomstila za porážku z generálky před turnajem a nyní ve středu od 20.30 h našeho času narazí na Švédsko, proti kterému si připsala jedinou prohru ve skupině.

Všem je jasné, že to bude o level náročnější souboj, ale ta vidina jistoty medaile, na níž se čeká v této věkové kategorii už osmnáct let, musí být pro reprezentanty další silnou motivací.

Mladí čeští hráči s pokorou mluví o síle soupeře, který otočil čtvrtfinále s Finy vítězným gólem ve vlastním oslabení 65 sekund před koncem, ale také o víře ve vlastní schopnosti držet se své účinné hry a zakončit takto povedený turnaj ziskem vytouženého cenného kovu. Rulíkově družině by na krku slušel, musí ale udělat ještě jeden hokejově poctivý krok, aby jim tu placku mohli na něj pověsit.

Reklama

Související témata: