Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň našla stabilitu. Bude to ale stačit na pražská S?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Plzeň po více než roční snaze našla nového majitele. V pátek večer oznámila, že do klubu vstupuje rakousko-švýcarská podnikatelská skupina FCVP GmbH. S tím, že dosavadní vlastník Viktorie Adolf Šádek zůstává v roli generálního ředitele. Navenek je to pro Plzeň, která v uplynulé sezoně balancovala na hraně bankrotu, příznivá zpráva. Jaká ale bude realita? Může s poměrně nepříliš známým vlastníkem v zádech znovu konkurovat pražským S, která jí celkově utekla?

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Bude Plzeň s novým majitelem stačit na Spartu se Slavií?

Článek

Martin Dellenbach a Raphael Landthaler. To jsou dva muži, kteří stojí za FCVP GmbH, která majoritně vstoupila do fotbalové Plzně. Pro lidi, kteří podnikají nebo se dlouhodobě pohybují ve Švýcarsku nebo Rakousku, je vyučený automechanik Dellenbach a majitel sítě automyček, poměrně známou osobou. Podivují se však, kde vzal 57letý Švýcar peníze na koupi majority v Plzni (spekuluje se o částce kolem 200 milionů korun). A také, proč Viktoria nekývla na nabídku bývalého předsedy FAČR Františka Chvalovského, který dlouhodobě Šádkovi doporučoval finančně silný subjekt ze Švýcarska.

Nedopadla ani jednání s americkou rodinou Platekových, která vlastní několik klubů v Evropě. Ta nabízela údajně pumpovat do Viktorie 120 milionů korun ročně. Nakonec si Šádek plácnul s Dellenbachem. Krok se vstupem nového investora slibuje Plzni stabilitu, kterou poslední roky, kdy jí třikrát v řadě vybouchly existenčně důležité příjmy z účasti v evropských pohárech, neměla.

Balancovala nad krachem. Přežila jen díky riskantní 150milinové půjčce Šádka a následné senzační účasti v Lize mistrů. Letos na jaře ale nastal její sportovní pád, objevily se znovu i finanční problémy. Pražská S se jí vzdálila.

Šádek nyní obstaral záchranný kruh. FCVP GmbH, byť má smělé plány, a Dellenbach provozuje úspěšně fotbalovou akademii v rakouském Hartbergu, ale nepatří do skupiny finančně silných společností typu Red Bull. Kalibr ala Daniel Křetínský, pro kterého není problém kdykoli zadotovat Spartu stovkami milionů korun, FCVP GmbH také není.

A finanční konkurencí nebude asi ani pro Slavii. Na druhou stranu - to však Plzeň nebyla nikdy a dokázala i tak pražským S sportovně konkurovat. Jen budoucnost ukáže, jestli bylo spojení s rakousko-švýcarskou společností správným tahem nebo šlápnutím vedle. Nicméně se dá predikovat, že nákladné přestupy směrem do Plzně se v dohledné době nejspíš očekávat nedají...

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.