Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň nemá rozdílové hráče. A to jde za Strakou s Vlasákem, nikoliv za vyhozenými trenéry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před dvaceti lety vymetl Havířov Kamila Konečného už po čtvrtém kole, před třinácti roky se ke stejnému kroku uchýlila v tentýž čas Kometa s Vladimírem Kýhosem. Rekordy jsou od toho, aby se překonávaly, řekli si nejspíš v hokejové Plzni. A tak koučům Václavu Baďoučkovi s Milošem Říhou ukázal generální manažer klubu Martin Straka dveře už po druhém kole a prohrách s Olomoucí a ve Vítkovicích. Krok zcela legitimní, je však otázkou, jestli pod novým tandemem Kořínek–Bombic dojde k tak zásadní změně v herním projevu Škodovky...

Foto: Sport.cz s využitím Právo/Vlastimil Vacek

Plzeňský hokejový šéf Martin Straka

Článek

Dvakrát po sobě se Plzeň poroučela z extraligového play off už v předkole, přestože do něj proti Olomouci i Mladé Boleslavi vstupovala jako favorit. Klubové vedení došlo k závěru, že mužstvo bylo složené z malých a lehkých hráčů, že absence síly a fyzické vybavenosti byla jednou z hlavních příčin nečekaně rychlého konce.

A tak si pořídila urostlé obránce Vitaloše s Houdkem či neméně statné útočníky Bittena, Sedláka a Hrabíka. Jenže myslet si, že lze nahradit jednoho z nejlepších beků v lize Čerešňáka Zámorským a útočníky Bulíře, Dzierkalse a G. Thorella Rekonenem a Mayerem, bylo bláhové od samého začátku.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Miloš Říha, dnes již bývalý kouč Plzně.

„Chceme hrát stále hokej, který bude lidi bavit a hrát nahoře, ale potřebujeme, aby mužstvo bylo silné a urostlé po fyzické stránce. Když to přeženu, tak s nadsázkou můžu říct, že raději budeme po základní části sedmí a postoupíme do hlavní soutěže play off, než abychom byli celou dobu kolem čtvrtého místa a pak měli na začátku března dovolenou," prohlásil před sezonou sportovní manažer Tomáš Vlasák, že je vlastně jedno, z jaké pozice tým postoupí do play off, když pak v něm bude mít vhodné plejery.

Ano, do vyřazovacích bojů projde 12 ze 14 týmů a Plzeň nemá až tak špatný kádr, aby měla mít problém s vyhnutím se baráži. Jsem však přesvědčen, že zároveň nedisponuje takovým týmem, který by měl v play off naději na úspěch.

Straka si to nemyslí. I tak se totiž dají číst jeho slova vysvětlující odvolání Baďoučka s Říhou, že po nevydařené přípravě a vstupu do extraligy „jsme museli zareagovat rychle tak, abychom nenabrali výraznou ztrátu za ostatními týmy."

Foto: Miroslav Chaloupka, ČTK

Fanoušci Plzně v pátek na zápase s Olomoucí poblahopřáli šéfovi klubu Martinu Strakovi k padesátinám.

Je otázkou, jestli bude stačit jen trenérská změna. Ano, v seniorské kategorii nezkušení Kořínek s Bombicem sice v uplynulé sezoně dotáhli dorost Škody k titulu a potvrdili tím, že v tuzemsku patří Plzeň v práci s mládeží k absolutní špičce.

Je chvályhodné, že svým talentovaným odchovancům dává hodně prostoru i v A týmu. Tomu se sluší zatleskat. Jenže taky se v áčku musejí mít od koho učit. A hlavně jsou potřeba rozdíloví hráči, kteří to ve správný čas vezmou na sebe.

Ty, při vší úctě; čest Mertlovi; nevidím. A to není chyba Baďoučka s Říhou. To jde za Strakou s Vlasákem, kteří skládali kádr k obrazu svému.

Reklama