Hlavní obsah

GLOSA: Plzeň padla v Lize mistrů i počtvrté. Poprvé však se ctí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázrak se nestal, fotbalová Plzeň prohrála s Bayernem v Lize mistrů také doma. Po pětigólových debaklech od Barcelony (1:5) a v Mnichově (0:5) inkasovala ve středu v Doosan Areně sice jen o branku méně, tentokrát však dvě vstřelila. Díky výraznému zlepšení ve druhém poločase, kdy se trefili Adam Vlkanova a střídající Jan Kliment.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Adam Vlkanova po trefě proti Bayernu.

Článek

Zprvu se ovšem jelo podle tradičního scénáře třech předešlých vystoupení Viktorie ve skupině, v nichž byla Barceloně, Interu Milán i Bayernu jen sparingpartnerem. V 35. minutě byla zralá na ručník. Prohrávala 0:4, německý gigant si z její defenzívy dělal trhací kalendář a hnal se za dalšími góly. Zástupci českých médií se začali shánět po rekordní porážce v historii Champions League.

Západočeši k ní měli solidně nakročeno. Kříž nad nimi zlomili i někteří fanoušci, kteří po čtvrtém gólu opouštěli svá místa a nakvašeně odcházeli spláchnout zklamání do nejbližší hospody. Nakonec museli litovat, že nezůstali. Po přestávce totiž Plzeň nečekaně povstala ke skvělému představení, byla odměněna dvěma góly. A kdyby Ulreich nevytáhl zázračný zákrok proti hlavičce Pernici ze tří metrů, mohlo být drama.

Druhou půli jsme potřebovali jako sůl, říká Michal BílekVideo: Sport.cz

Na herní zvrat ve druhé půli existují dva úhly pohledu. Byla Plzeň opravdu tak dobrá nebo Bayern po pauze ubral plyn? Odpověď je pravděpodobně někde uprostřed. I světoví hráči, kterých je kabina Bayernu plná, jsou jenom lidi. Při vědomí luxusního náskoku a totální herní nadvlády jejich koncentrace dost možná o nějaké procento klesla. Přemýšleli spíš už o víkendové bundeslize.

Vliv měla i četná střídání, ke kterým Bayern nuceně i ve snaze pošetřit síly, sáhl. Za pochroumaného Müllera poslal kouč Nagelsmann ještě v první půli 17letého Tela, ve druhém poločase dostal šanci ještě o rok mladší záložník Wanner.

Nicméně Viktoriáni za druhý poločas zaslouží jedničku. Kompliment jim složil po utkání sám Nagelsmann. Evidentně jim pomohla změna rozestavění ze čtyř na pět obránců i příchody střídajících hráčů v čele s útočníkem Klimentem. Vycítili, že Bayern už nemá takovou chuť. Po sedmi poločasech v Lize mistrů odhodili přehnaný respekt, do soupeře se zakousli s intenzitou, kterou tasí úspěšně v české lize. Odměnou jim byly dva parádní góly a nadšená Doosan Aréna. Plzeň sice počtvrté ve skupině padla. Znovu zaslouženě. Ale poprvé se ctí.

Když to bylo 0:4 a měl jsem jít na hřiště, nechtělo se mi, ale nakonec to dopadlo jinak, těší Jana KlimentaVideo: Sport.cz

Reklama