Hlavní obsah

GLOSA: Plzeňské catenaccio. Koubek dobře ví, kde má tým limit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trenére, po třiceti letech jsem viděl catenaccio. Lze vůbec vyzrát na soupeře, který tak urputně brání? Tento dotaz vystřelil k trenéru Fiorentiny jeden z italských novinářů po čtvrtečním bezbrankovém úvodním čtvrtfinále Konferenční ligy v Plzni. Těžko, sám jste viděl, odvětil Vincenzo Italiano.

Foto: Václav Pancer, Sport.cz, ČTK

Plzeň vybojovala s Fiorentinou remízu.

Článek

Viktoria dala v Doosan Aréně vzpomenout na legendární styl, založený na důsledné obraně a brejcích. Na pohled neatraktivní model, ovšem mnohdy vysoce účinný. „Správná taktika na tým, jako je Fiorentina, byla životní nutností. Nelíbí se mi vyjádření ve stylu - rozdáme si to se soupeřem na férovku. Zápas potom skončí všelijak. Byla potřeba ubrzdit soupeře, který je v Serii A nejsilnější na míči. Vytvořili jsme mu z hlediska defenzivy nepříjemné prostředí,“ prohlásil plzeňský trenér Miroslav Koubek.

Jde o věčný spor zastánců ofenzivní filosofie a vyznavačů pragmatismu. Ti první prohlašují, že nikdy nebudou kazit fotbal, klidně i za cenu debaklu s favoritem. Druzí sázejí na defenzivní taktiku, na eliminaci soupeřových předností. K výhře ale nejspíš nedojdou, navíc nepotěší diváky.

Nechci pronášet velikášské řeči, ale v italské lize si Fiorentina vytváří víc šancí, těšilo Miroslava KoubkaVideo: Sport.cz

Nejsem rozhodně příznivcem varianty číslo dvě. Na druhou stranu je však hloupé páchat sebevraždu, jako nedávno Sparta s Liverpoolem, od kterého schytala dva výprasky (1:5, 1:6).

Plzni chybělo ve čtvrtek z různých důvodů celkem deset hráčů, Koubek musel notně improvizovat. Například na pravou stranu zálohy postavil Radima Řezníka. Muže, který doposud na jaře neodehrál ani minutu…

Pokud by si to s italským mužstvem Viktoria rozdala na férovku, dopadla by zle. K tomuto závěru není třeba být fotbalovým expertem. Jak praví staré české přísloví - ševče, drž se svého kopyta. Zkušený lišák Koubek moc dobře ví, kde jsou limity a hranice jeho týmu. Proto mu na evropské scéně ordinuje zodpovědné noty. Výsledek? V dosavadních 15 zápasech v Konferenční lize inkasovala Plzeň pouhé dva góly (s kosovskou Dritou ve 2. předkole a s kazašskou Astanou ve skupině). Soutěží í díky tomu zatím kráčí bez porážky.

Tohle si asi budu pamatovat nadosmrti, řekl o svém návratu do plzeňské základní sestavy Radim Řezník Video: Sport.cz

„Plzeň jde v obranné fázi na krev. Vzadu má rychlé hráče, kteří dokáží zastavit nebezpečné situace,“ řekl někdejší český reprezentant Tomáš Ujfaluši. „Potvrdili jsme, že na soupeře typu Fiorentiny se umíme po defenzivní stránce připravit,“ doplnil Koubek.

Netají se, že za týden ve Florencii sáhne znovu k osvědčené taktice. Pokud bude úspěšná, žádný z plzeňských fanoušků nebude brblat, ani když se budou viktoriáni kopat celkově za uši.

Reklama