Hlavní obsah

GLOSA: Postup Plzně je triumfem kouzelníka Ády, mistra Bílka a spol.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvělý počin, fotbalová Plzeň si již počtvrté zahraje Ligu mistrů. Vzhledem k dluhům Viktorie, které během tří sezon bez podzimní účasti v Evropě narostly na částku odhadovanou kolem 200 milionů korun, je úterní postup až neuvěřitelný. Podobizna šéfa klubu Adolfa Šádka coby kouzelníka nad naditým měšcem, kterou před odvetou s Karabachem vyvěsil plzeňský kotel, je více než trefná.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Choreo plzeňských fanoušků před odvetným utkáním play off Ligy mistrů. V hlavní roli majitel Viktorie Adolf Šádek.

Článek

„Áda je hráč, a znova to ukázal. Hrál vysoko, riskoval, když vsadil všechno na jednu kartu. A zase vyhrál," zní z fotbalového zákulisí.

Držet se při zemi a zmírnit dluhy třeba prodejem oslňujícího brankáře Staňka? Mnozí by se tak asi zařídili, ne tak Šádek. Po senzačním zisku titulu si naopak ještě napůjčoval, aby rozšířil kádr a vylepšil ho na trnitou cestu přes tři předkola. Od začátku přitom bylo jasné, že Viktorka musí projít minimálně do play off, aby své dluhy pokryla.

Málem jsem s trénováním skončil, přiznává Michal Bílek. Teď je to ale pecka!Video: Sport.cz

Vabank vyšel, Plzeň došla až do základní skupiny. Movitější pražští konkurenti mohou zase jen závidět a sledovat, jak Šádek naloží s profitem minimálně 400 milionů korun...

Zatím můj nejdůležitější gól, má jasno Jan Kopic. Soupeře ochromilVideo: Sport.cz

Viktorka prostě dělá správné věci, v trenéru Michalu Bílkovi našla skutečný poklad. Od říjnové porážky na Slavii nenašla přemožitele již 31 soutěžních zápasů, což je série impozantní a výmluvná. V minulosti neprávem podceňovaný kouč spolu s asistentem Pavlem Horváthem a celým realizačním týmem vtiskl týmu úžasnou vítěznou mentalitu a nezdolnost. Může prohrávat, ale nakonec stejně nepříznivý vývoj otočí a uspěje.

Přesně jako v úterý, kdy kouč skvěle zareagoval poločasovým nasazením Klimenta, čímž výrazně změnil ráz utkání. Bílek má po ruce více variant, Plzeň se pod jeho taktovkou stává pro soupeře hůře čitelná. A hlavně, jen těžko porazitelná.

Reklama