Hlavní obsah

GLOSA: Priske začal rychlým koncem, Sparta zůstává prokletou křehkou dámou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tak to máme Häcken, Malmö, Suboticu... A teď i Stavanger. Ačkoliv se hráči i trenéři rychle mění, výsledek je pořád stejný. Fotbalová Sparta roli favorita v kvalifikaci evropských pohárů nezvládá. V Norsku prodloužila černou sérii, od sezony 2012/13 nezvítězila venku v předkolech pohárů již 15x v řadě. Prokletí se protáhne na minimálně jedenáct let, protože pro letošek v Evropě každopádně končí. Zůstává křehkou dámou, která nezvládá klíčové momenty.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Zklamaní hráči Sparty po zápase s Vikingem.

Článek

Zachoval klid a nadhled, nedal průchod obrovskému zklamání a emocím. Brian Priske razí po příchodu na Letnou profesionalitu ve všech směrech, jenže hned na začátku nové éry potřebuje dánský kouč základní předpoklad. Výsledky. Malérem pro něj je, že začal brzkým koncem v Evropě. Obligátních sto dnů hájení nedostane, ve Spartě teď nebude klid, který by si trenér pro své záměry tolik přál.

Porážka 1:2 v Norsku po bezbrankové domácí remíze jen potvrdila, jak marní Letenští venku jsou. Nejde přitom jen o jejich pachtění v předkolech, také v domácí lize nezvládají zásadní utkání na hřištích soupeřů.

Sparta tradičně vyhlásila před sezonou maximální cíle. Klíčovou otázkou je, zda má na jejich splnění dostatečně silný a kvalitní kádr. Konfrontace s Vikingem vnucuje jasnou odpověď, že ne.

Ne finančně, ale sportovně by Spartu bolelo, kdyby nepostoupila v Konferenční lizeVideo: Sport.cz

Ofenzivní hráči nebyli v obou zápasech nebezpeční, nakonec vybouchla i defenzíva, od níž se Priske hodlá odrazit. Fatální kiks pak vyrobil zastupující kapitán Hancko, jedna z mála osobností mladého týmu. Tak na čem teď stavět...?

Po odchodu Adama Hložka a Bořka Dočkala mužstvu hrozí, že produktivita může být problém. Nejspíš ještě větší, než si dokáže připustit. Jako velká posila přišel reprezentační útočník Jan Kuchta, nedostává však od spoluhráčů potřebný servis. Tuhou defenzívu vyznávající Viking byl velkou překážkou ofenzivnímu snažení, přesto je s podivem, proč tým nedokázal Kuchtu s výjimkou první šance hned ve 3. minutě více využít.

Problém byl ovšem v každé řadě. Sparta má sice pod smlouvou spoustu brankářů, neochvějnou jedničku ovšem stále hledá. Holec ve Stavangeru nepřesvědčil. Na první gólovou střelu nereagoval, před druhou vystavil na malém vápně Hancka nesmyslně do velkého rizika. Obrana vybouchla již před přestávkou, kdy po vstřelení úvodního gólu nedokázala uhrát tři zbývající minuty s čistým štítem.

Sparta potvrdila zájem Feynoordu o Dávida Hancka. Vzdá se zkušeného obránce?Video: Sport.cz

Záloha se trápí. Křídla Pešek s Haraslínem nemají loňskou formu, mladý Karabec nenabízí očekávané nápady. Nehýří jimi ani pracovití střeďáci Sadílek a Fortelný, takže útočníci trpí.

Nezdolní letenští optimisté teď budou nejspíš vzývat příběh posledního titulu z roku 2014. Sparta tehdy také šokovala hned na začátku sezony červencovým vyřazením s Häckenem, jenže Lavičkův tým se pak omluvil mistrovským doublem.

Kdyby ho Priske dokázal následovat, krach s Vikingem mu bude odpuštěn. Je však takový scénář reálný? Sotva. Světlo na konci tunelu se za dané konstelace hledá dost těžko.

Reklama

Související témata: