Hlavní obsah

GLOSA: Proč Sáblíková pokračuje? Protože motor ještě nezhasnul a pořád má velký sen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Sedm olympijských medailí, jednadvacet titulů mistryně světa. Rychlobruslařka Martina Sáblíková by ve čtyřiatřiceti letech rozhodně měla nárok na klidný sportovní „důchod", o němž velmi intenzivně po bronzem ozdobené olympijské účasti v Pekingu uvažovala. Rozhodla se ledové ovály neopustit. V hlavě totiž nosí ještě jeden velký nenaplněný sen...

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková pózuje s medailemi z letošní sezony.

Článek

Když oznámila pokračování na ledových oválech, nijak neskrývala, že když už pokračuje, chce vydržet do dalších zimních her a ideálně v Itálii 2026 vybojovat medaili. Mít „placku" z pěti her v řadě, to by byl počin vskutku monstrózní.

Je tu však ještě jedna „drobnost". Sáblíkovou žene touha po účasti na letních olympijských hrách. Před šesti lety se kvalifikovala do Ria, ovšem na cyklistickém svazu tehdy zpackali překlad kritérií potřebných k účasti, a tak Sáblíková, dost možná v životní cyklistické formě, opouštěla Rio v slzách.

Snu se však nevzdala, byť několik let do žádného závodu nenastoupila. Tak velká pachuť z absence v bitvě o medaile pod brazilským sluncem byla.

Martina Sáblíková jede dál. Včera večer jsem si řekla, že ještě nejsem připravená skončitVideo: Sport.cz

Medailí z Pekingu splnila Sáblíková rychlobruslařský sen, vracet se ze čtvrtých her v řadě s cenným kovem.

Nadešel čas naplnit sen cyklistický?

Při jakémkoliv cyklistickém startu Sáblíkové na závodech v tuzemsku neměly soupeřky šanci. Královna ledových oválů v rámci Česka dominovala i na asfaltu. Většinou po spanilé sólové jízdě, výjimečné dovednosti však nejednou předvedla i ve spurtu, byť netají, že jízda v „balíku" jí radost nedělá.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Martina Sáblíková (@sablikova_martina)

Když minulý rok ovládla českou verzi L'Etape by Tour de France, byla v sedmém nebi. Soupeřky deklasovala, dlouho držela tempo s nejlepšími muži. Nadšení přetrvalo až do letošního jara. Je celá nažhavená na druhý ročník, ještě více pak na mezinárodní verzi ve Francii, kam organizátoři Tour de France sezvali všechny loňské vítěze národních kol. Kolo ji dělá radost a dodává šťávu.

Olympijský závod si však žádá speciální přístup. Rozhodně v podání rychlobruslařské legendy. Nechce se jen zúčastnit. Sen chce podpořit formou garantující naději být konkurenceschopná. A v tom je svízel. Nepatří do žádné cyklistického týmu a zvládnout přípravu individuálně, aby mohla v Paříži 2024 jet s nejlepšími, je nerealizovatelné.

Sáblíková byla ochotná obětovat velkou část rychlobruslařského kalendáře v dalších dvou sezonách, aby se připravila na Paříž 2024 a současně tím nijak neohrozila ambice na italské zimní bitvy pod pěti kruhy 2026.

Jenže vklínit se do kvalitního ženského týmu v zahraničí je problém. A v Česku, ruku na srdce, Sáblíková zázemí korespondující s jejími ambicemi nenalezne. Stojí tak před volbou, zda jen naplnit sen a olympijské heslo „není důležité vyhrát, ale zúčastnit se". Nebo raději letní hry oželí, protože jet jen pro „čárku" není Sáblíkové styl... Je přece šampionka.

Reklama

Související témata: