Hlavní obsah

Jedu dál! Sáblíková konec kariéry zavrhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odcházení se nekoná! Česká rychlobruslařská hvězda Martina Sáblíková, která na nedávných olympijských hrách v Pekingu získala bronzovou medaili v závodě na 5000 metrů bude pokračovat v kariéře. „Závěr sezony mě naplnil optimismem. Pořád mohu bojovat s nejlepšími, takže budu pokračovat,“ zvěstovala čtyřiatřicetiletá závodnice, jež má z olympijských her celkem sedm medaili, z čehož jsou tři zlaté, a pyšní se jednadvaceti tituly z mistrovství světa.

Martina Sáblíková jede dál. Včera večer jsem si řekla, že ještě nejsem připravená skončitVideo: Sport.cz

 
Článek

Martino prozradíte, jak složité bylo rozhodování o pokračování kariéry?

Definitivní ano se zrodilo vlastně až ve středu večer. Ale už po závodech v Heerenveenu jsem vlastně byla připravená pokračovat. Jsem moc ráda, že jsem finále Světového poháru v Nizozemsku jela, protože to byla vlastně party na ledě a dodala mi neuvěřitelné množství energie. Jestli jsem do té doby byla nerozhodná, tak právě v Heerenveenu jsem se ujistila, že by byla škoda končit, protože můj čas ještě nenadešel.

Jestliže definitivní rozhodnutí padlo až ve středu, pořád ve vás hlodaly pochybnosti?

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Martina Sáblíková zakončila v Heerenveenu sezonu třetím místem ve finále SP na 3000 m.

Snažila jsem se vše analyzovat s chladnou hlavou. Být sama a přemýšlet. Všichni kolem mě tvrdili, že mám pokračovat. Názory okolí byly vážně jednoznačné. Nenašel se jediný člověk, který by mě nabádal ke konci.

Máte už jasno, jak dlouho se rychlobruslení budete věnovat?

Nechávám tuhle otázku otevřenou. Nemám žádný limit v podobě výsledků. Neřešila jsem, že když budu mimo desítku nejlepších, tak s rychlobruslením seknu. Nic takového.

Martina Sáblíková chce pokračovat ve spolupráci s trenérem Novákem. Nemám důvod nic měnitVideo: Sport.cz

Vydržíte až do olympijských her 2026?

Když už jsem se rozhodla pokračovat, byla bych za start v Itálii ráda. Ale uvědomuji si, že jde o čtyřletý cyklus, tak nechci předbíhat. Nicméně je to meta.

Necítila jste se psychicky a fyzicky natolik vyčerpaná, že byste chtěla delší čas na rozmyšlenou?

Samozřejmě jsem během sezony přemýšlela, jestli na to mám fyzicky. Zejména v úvodu sezony, která se rozhodně nevyvíjela podle mých představ. Ale konec byl přesně podle scénáře, o jakém jsem snila od začátku. Medaile z olympijských her, skvělé výkony v Hamaru a v Heerenveenu, to bylo skvělé. Cítím se vážně parádně. Plná energie.

Foto: ČTK

Rychlobruslařka Martina Sáblíková získala na OH v Pekingu bronz na trati 5000 m a svoji sbírku rozšířila o sedmou medaili.

Nosíte pořád v hlavě myšlenky na letní olympijské hry a start v cyklistickém závodě?

S ohledem na to, že jsem se teprve ve středu rozhodla o pokračování rychlobruslařské kariéry, tak zbytek jsem vážně neřešila. Určitě se během letošního léta na nějakých akcích objevím. Minimálně na české verzi L´Etape by Tour de France. A vlastně pojedu i finále pro vítěze regionálních závodů přímo ve Francii. Ale letní olympiáda? Vážně nevím.

Máte už naplánované volno? Vyrazíte někam odpočívat?

Za poslední měsíce jsem byla pořád v letadle. Do Pekingu, do Hamaru, do Heerenveenu. Takže zůstanu doma a budu odpočívat. A také řešit technické věci směrem k rychlobruslení, protože můj dodavatel nožů na brusle skončil, takže musím tenhle problém začít řešit.

Reklama