Hlavní obsah

GLOSA: Slavia po konfrontaci s Dniprem počítá pozitiva a jeden mínus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová Slavia vykročila do pohárových kvalifikací sebevědomě, Dnipro-1 smázla v prvním zápase třetího předkola Evropské ligy herně a nakonec i výsledkově (3:0). Trenérský štáb Jindřicha Trpišovského počítá dost pozitiv, i když ukrajinský soupeř se předvedl spíš jako sparingpartner než tým s ambicemi postoupit dál.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Fotbalisté Slavie se radují z branky

Článek

Co se sešívaným povedlo? Vyšel jim návrat k systému se čtyřmi obránci. V předchozích třech zápasech této sezony v lize hrála Slavia ve formaci se třemi stopery, proti Dnipru se rozestavení změnilo. Na škodu to jistě nebylo. Tým z Edenu chce být variabilní, šibovat herními schématy i během utkání, být pro soupeře méně předvídatelný. Úvod sezony vypadá v tomto ohledu nadějně.

Pokud chce být mužstvo flexibilní, potřebuje mít i přizpůsobivé hráče. Ti ve Slavii jsou, což se ve čtvrtek zase ukázalo. Ivan Schranz by dle svých slov klidně vlezl i na stopera, pokud by to po něm někdo chtěl. Právě slovenský pracant a kliďas je asi nejdokonalejším prototypem univerzála. Dnipru dal dva góly, z křídla se stáhnul na beka. Potvrdil, že evropské zápasy mu sedí.

Sestřih fotbalového zápasu 3. předkola Evropské ligy Slavia Praha - Dnipro-1.Video: O2 TV Sport

Jsou samozřejmě i další. Lukáš Provod si zvyká na nové úkoly. Proti Dnipru hrál nezvykle na levém kraji obrany, předtím nastupoval jako halvbek (wingbek). Zdá se, že mu po zdravotních peripetiích a složitějším fotbalovém období roste forma i důležitost pro tým.

Jindřich Trpišovský o Ivanu Schranzovi. Bez emoční hráč. Jeho střele říkám Schranzovka!Video: Sport.cz

Trpišovský zase nechal vzpomenout na své skoro až kouzelnické tahy z minulosti. Conrada Wallema původně neplánoval poslat do utkání, instinktivně svůj názor změnil, Wallema na hřiště vypustil a za pár desítek vteřin přihlížel, jak dal gól.

Plno věcí Slavii vyšlo, silné byly i další individuální výkony, celkový projev působil dominantně. Pozor ale na zkrat Igoha Ogbua, jenž byl po nešetrném kung-fu zákroku vyloučen. Nigerijský stoper ukazuje veliký potenciál, zraje ve velkého hráče, na druhou stranu to není poprvé, co se choval fatálně netakticky. Na jaře v derby na Spartě hloupě zavinil v samém závěru penaltu.

Škoda vyloučení, mohli jsme vyhrát víc, říká Jindřich Trpišovský. Wallem? Že půjde do hry ani nebylo v plánu...Video: Sport.cz

Podobné úlety, ať už od kohokoliv, by se Slavii mohly v průběhu sezony vymstít. Čekají ji jistě náročnější duely, Dnipro ji neprověřilo tak, jak se čekalo. Už v neděli v Mladé Boleslavi čeká na Schranze, Provoda a spol. těžší prověrka.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.