Hlavní obsah

GLOSA: Slavii před časem Dán vyřadil, vyléčit Spartu bude mnohem těžší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna nula pro Spartu. V českém fotbale se nikdy nic dlouho neutají, ale tentokrát se nikdo ani náznakem nezmínil, že by snad na letenskou lavičku měl usednout dánský trenér. Jeho angažování proběhlo v přísném utajení. Teprve před týdnem Brian Priske skončil v Antverpách, od úterý už je stálým nástupcem Pavla Vrby. Podstatné však je, co dánský expert s dlouhodobým pacientem jménem Sparta svede.

Foto: Sport.cz s využitím Sparta.cz

Nový trenér fotbalistů pražské Sparty Dán Brian Priske má před sebou složitý úkol.

Článek

Všechno už tady bylo. Letenské v minulosti vedl třeba Němec Jürgen Sundermann. A pak také Ital Andrea Stramaccioni, který působil na sparťanské lavičce od léta 2017 do března 2018. Projekt internacionalizace pod jeho taktovkou skončil fiaskem, z něhož se klub nemohl dlouho vzpamatovat.

Přesto další sázka na cizince není překvapením. Z českých zdrojů vyčerpala Sparta většinu dostupných možností. Ani Pavel Vrba neuspěl, jen prodloužil řadu vyždímaných a odvolaných.

Sportovní ředitel Tomáš Rosický v pondělí avizoval, že chce klub směřovat do Evropy. V českém fotbale je podle něj málo lidí, kteří se chtějí zlepšovat, a kteří hledí tímto směrem. Sparta tak podle něj musí přemýšlet, zachytit směr, jakým se fotbal vyvíjí.

Brian Priske dostal do Ligy mistrů dánský Midtjylland, klub, který je proslulý využíváním datové analýzy. A také rozvíjením mladých talentů. Priskeho týmy navíc vždy vykazovaly potřebnou taktickou i fyzickou připravenost.

Díky tomu všemu v létě 2020 v přímé bitvě o postup do Ligy mistrů s Midtjyllandem vyřadil Slavii. Tím vším samozřejmě oslovil také Spartu.

Rosický navíc zdůrazňuje, proč hledal trenéra hlavně v zahraničí. „Pořád jsou v Čechách trenéři, kteří jsou zajímaví. Ale když se budete bavit o nejlepších na světě, tak jsou to lidi neuvěřitelně pracovití, kteří se neustále vzdělávají. Chtějí něco nového, sledují, co mohou udělat lépe a jak co posunout. To mi u nás chybí. Neustále se vzdělávat a hledat nové cesty. Myslím, že tady jsme v některých fázích strašně spokojení. I někteří hráči. Celé prostředí nemá takový drajv jako v zahraničí."

Vyřazení Slavie může být pro dánského experta v očích zhrzených sparťanských fanoušků dobrým vstupním bonusem. Jeho mise však bude během na dlouhou trať. Sparta se od posledního titulu v roce 2014 pohybuje v bludném kruhu, její sláva rezne a trenéry střídá jako ponožky.

Rosický bere Priskeho jistě i proto, aby ji zkultivoval, nastavil hráčům vyšší nároky a vytrhl z pohodlí. Na vedení klubu teď záleží, zda mu to bude umožněno. Jen tak může trenér zvenčí uspět.

Reklama

Související témata: