Hlavní obsah

Ani Slovák, ani Němec. Novým trenérem Sparty je Dán, který vyřadil Slavii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Zahraniční cesta zvítězila. Fotbalovou Spartu od nové sezony povede dánský trenér Brian Priske. Má za sebou úspěšné působení v Midtjyllandu, se kterým vyhrál v ročníku 2019/20 dánskou ligu. Následně pak v kvalifikaci Ligy mistrů prošel do skupinové fáze, když postupně vyřadil Ludogorec Razgrad, Young Boys Bern a Slavii.

Foto: Sparta.cz

Fotbalovou Spartu povede dánský trenér Brian Priske.

Článek

Jednali třeba se Slovákem Adriánem Guľou, sportovní ředitel Tomáš Rosický v pondělí připustil, že fotbalovou Spartu hodně láká volba zahraničního trenéra.

Není z Německa, jak se v posledních dnech spekulovalo, ale z Dánska.

„Brian byl jako trenér formován systémem Midtjyllandu, který má za cíl vyhrávat, rozvíjet hráče a dávat příležitost mladým talentům. To jsou stejné cíle, jaké máme i my ve Spartě. S tímto způsobem práce dokázal vyhrát titul v dánské lize a následně postoupit přes kvalifikaci do skupinové fáze Ligy mistrů. Má také zkušenosti z Evropské ligy, kam se dokázal probojovat též přes kvalifikační předkola s Antverpami. Věříme, že ve Spartě naváže na svou dosavadní trenérskou práci," vysvětluje na klubovém webu Rosický, proč padla volba na Priskeho.

Foto: Sparta.cz

Trenér Brian Priske se ujme Sparty.

Jako hráč působil Priske v AaB, s kterým vyhrál v roce 1999 dánskou ligu, v Genku, Portsmouthu nebo v Bruggách, s nimiž zvítězil v belgickém poháru. V letech 2003–2007 reprezentoval svou zem. V roce 2004 byl členem dánského výběru na EURO 2004. Na turnaji nastoupil proti Itálii. Čtvrtfinále turnaje, ve kterém Dánové nastoupili proti České republice, sledoval z lavičky náhradníků. V českém výběru naproti tomu odehrál celé utkání Rosický. Nyní budou oba stát na stejné straně...

Jako trenéra si čeští fanoušci pamatují dánského kouče především z play off kvalifikace Ligy mistrů v létě 2020. V něm Priske vyřadil Slavii. Úvodní duel skončil bez branek. V odvetě pak Midtjylland zvítězil 4:1. Poprvé v klubové historii tak postoupil do základní skupiny Ligy mistrů. V náročné společnosti Liverpoolu, Atalanty a Ajaxu získali Dánové dva body po remízách s Atalantou a Liverpoolem.

Když jsme řešili výměnu trenéra, byl Pavel Vrba jasnou jedničkou, říká Tomáš RosickýVideo: Sport.cz

Druhá Priskova sezona v Midtjyllandu nabídla tuhý boj o titul s Bröndby. Ve prospěch nedávného soupeře Sparty v Evropské lize rozhodl jeden jediný bod. Před sezonou 2021/22 zamířil Priske do belgických Antverp.

S klubem postoupil do základní skupiny Evropské ligy, když vyřadil kyperskou Omonii. Ve skupině s Frankfurtem, Olympiakosem a Fenerbahce získal pět bodů za výhru s Olympiakosem a remízy s Fenerbahce a Frankfurtem. Na postup do jarní fáze to nestačilo. V domácí soutěži Antverpy postoupily do závěrečné skupiny o titul a nakonec obsadily čtvrté místo. Po sezoně, v jejímž průběhu nastaly v klubu organizační změny, v Antverpách skončil.

Ve Spartě se Priske sejde se svým krajanem, krajním obráncem Casperem Höjerem.

Pražany vedli ze zahraničních trenérů Němec Jürgen Sundermann či Ital Andrea Stramaccioni, který působil na sparťanské lavičce od léta 2017 do března 2018, kdy kvůli špatným výkonům a výsledkům předčasně skončil. Rodák z Říma si na Letnou přivedl řadu drahých zahraničních posil, ale týmu se pod jeho vedením nedařilo.

Reklama

Související témata: