Hlavní obsah

GLOSA: Sparta má na startu problém. Příznivá data bez gólů nic neznamenají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věř a víra tvá tě uzdraví. Stará a lety prověřená moudrost je teď na Letné na pořadu dne. Fotbalová Sparta se pustila do nepříliš prověřeného projektu se zahraničním trenérem. Brian Priske měl pět týdnů na společnou přípravu, během níž ordinoval hráčům velké tréninkové dávky, aby je dostal na patřičnou intenzitu. Hned první soutěžní zápas ve 2. předkole Konferenční ligy ovšem přinesl problém. Bezbrankovou remízou se Stavangerem si hoši v rudých dresech před odvetou v Norsku řádně zavařili.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Jan Kuchta ze Sparty Praha a David Brekalo z Vikingu v souboji o míč během utkání 2. předkola Konferenční ligy.

Článek
Fotogalerie

Zastupující kapitán Dávid Hancko poukázal na sparťanský paradox okamžitě. V minulých sezonách dokázalo mužstvo nastřílet dostatek gólů, aby mohlo pomýšlet na mistrovský titul. Jenže nejistá obrana a počet inkasovaných branek mu pokaždé překazily plány.

Brian Priske tedy v létě začal právě od defenzivy. Pochvaluje si, že jeho tým opravdu nepouští soupeře do příliš šancí. Jenže zase pokulhává efektivita. Sparta v součtu se soustředěním v Rakousku v posledních čtyřech zápasech vstřelila jen tři góly. Koncovka ji sráží.

Naprosto jsme dominovali. Chyběly nám jen góly, hodnotí svoji premiéru Brian PriskeVideo: Sport.cz

Data, na která dánský kouč lpí, jsou příznivá. Góly jsou ovšem nejpodstatnějším finálním ukazatelem. Pryč je Hložek, který dokázal mužstvo spasit v případě nouze, skončil Dočkal, z jehož asistencí či precizně zahraných standardek mohli zakončující spoluhráči těžit. Především na trojici záložníků Karabec, Sadílek, Fortelný teď je, aby tým díky jejich nápadům nemusel na nedávné opory hořce vzpomínat. A na posile do útoku Kuchtovi zase, aby začal rychle dávat góly.

Měření s Vikingem je teprve v poločase. Teď přijde náročnější část v podobě odvety na umělém trávníku v Norsku, kam si Pražané neodvezou žádný náskok.

Není důvod k panice, betonující Stavanger během celého utkání přehrávali. Priske si pochvaluje, že hráči si na jeho nároky a požadavky rychle přivykají. Oni zase ujišťují, že novému trendu věří, že v odvetě se ho budou držet dál.

Jsme zklamaní. Ještě jsem tady nezažil soupeře, kterého bychom takto zavřeli, říká Dávid HanckoVideo: Sport.cz

Jenže bez konečného efektu nejsou data a pochvaly nic platné. Sympatický Dán je na Letné vítán, důvěru u vedení, mužstva i fanoušků si však potřebuje rychle prohlubovat. Zásadní změna vyžaduje čas a malér hned na začátku, jakým by vyřazení se Stavangerem samozřejmě bylo, by mu situaci notně zkomplikoval.

Věř a víra tvá tě uzdraví. Sparta teď nesmí na startu Priskeho reformy uhnout. Zásadní potíž s efektivitou však potřebuje vyřešit okamžitě. Ideálně ještě před startem domácí ligy, v níž si jako ultimativní cíl vytkla mistrovský titul.

Reklama

Související témata: