Hlavní obsah

GLOSA: Sparta porazila Plzeň její zbraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sparta po více než 11 letech dobyla Doosan Arénu. Bylo jasné, že letenské krachy v Plzni nemůžou trvat věčně, nicméně po čtyřbrankovém debaklu v derby se Slavií se zlomení nepříznivé série až tolik nečekalo. Co stojí za sobotním triumfem Pražanů nad ligovým lídrem?

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Fotbalová Sparta po jedenácti letech vyhrála v Plzni.

Článek

Trenér Sparty Brian Priske po utkání přiznal, že ve snaze rehabilitovat se za fiasko v Edenu a získání důležitých bodů (v případě prohry v Plzni by útok na titul byl pro jeho tým už jenom utopií) upustil od své filosofie. Sáhl ke změně rozestavění na tři stopery, základní jedenáctku sestavil z vysokých, silově vybavených hráčů. Tah mu vyšel dokonale.

„Pomohlo nám to, lépe nás to chránilo před Chorým nebo Mosquerou. Hlavní ale bylo dát do hry emoce, srdce, vášeň, kuráž. Musím před kluky smeknout, že se jim to povedlo. Tohle jsme přesně potřebovali," pochvaloval si Priske.

Změna v rozestavení se vyplatila. Ukázali jsme, že umíme vyhrát velký zápas, těší Briana Priskeho.Video: Sport.cz

Právě poctivá defenzíva, zodpovědnost, agresivita a vášeň jsou trumfy Plzně pod koučem Michalem Bílkem. Díky nim dokráčela k ligovému titulu a prošla úspěšně předkoly Ligy mistrů, byť proti ní stáli kvalitativně lepší protivníci. V sobotu však narazila na letenskou skálu. Zkrátka, Sparta ji zaskočila její vlastní zbraní.

Byl to spíš boj než hezký fotbal. Sparta vsadila na sílu, hodnotí trenér Plzně Michal BílekVideo: Sport.cz

Nicméně chybou Sparty by bylo vítězství v Plzni přecenit. Ruku na srdce, dopředu ukázala málo. Navíc proti ní stál soupeř, který jede v závěru podzimu na vůli. Byť to viktoriáni nepřiznají, evidentně nemají obvyklou „šťávu".

Od července jsou v notném zápřahu - pohárová předkola, základní skupina Ligy mistrů, liga. Každého 3,8 dne podstupují zápas, mají odehráno o 10 utkání víc než Sparta. Bílek se sice snažil hráčům ulevovat, sestavu ale výrazně točit nemohl. I kvůli zraněním. Zatímco Letenští se na sobotu chystali čtrnáct dnů, Viktoria odehrála od posledního zápasu Pražanů tři utkání včetně dvou duelů v Lize mistrů.

Mám trošku tmu před očima. Jsem strašně zklamanej, přiznává Milan HavelVideo: Sport.cz

To samozřejmě nemusí Spartu zajímat, těší se ze zasloužené výhry. Dala Pavelkou gól, žádný nedostala. Ale až následující zápasy ukáží, jestli z plzeňského triumfu dokáže významněji profitovat.

Reklama