Hlavní obsah

GLOSA: Sparťanská klasika... Knokaut od Jílka ukončil bláhový sen o titulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Políček je slabé slovo, pořádné K.O. se vším všudy. Fotbalisté Olomouce porazili Spartu sice senzačně, ale zcela zaslouženě. Vzali jí poslední zbytky reálných nadějí na zisk mistrovského titulu. Jenže diví se někdo, že Letenští jsou ještě před startem ligové nadstavby ze hry? Jejich mistrovské akcie devalvovaly již na začátku jara, kdy po remíze s Plzní a porážce na Slavii bylo jasné, že Vrbův tým by už nesměl až do konce sezony ani jednou zakopnout.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Luděk Peřina

Po konci utkání, zleva, brankář Matúš Macík z Olomouce, Adam Karabec ze Sparty a Michal Vepřek z Olomouce.

Článek

Senzace? Jak se to vezme. Spíš sparťanská klasika posledních marných ligových sezon. Mužstvo sice pět kol po sobě vyhrálo a prohrálo jen jediný z posledních 14 ligových duelů, takže se vedoucímu tandemu přiblížilo, jenže pokaždé, když Sparta budí zdání, že už pomalu nabrala potřebnou sílu, přijde nepochopitelná blamáž, která ji zase rychle hodí zpátky tam, odkud se pracně vyškrábala. Jako v Olomouci.

Malér na Hané pro ni evidentně začal již v nedělním domácím duelu se Slováckem. Stoper Hancko byl sice jednou z hvězd utkání, po němž oslavenec Hložek vyhlásil útok na double, jenže čtyři minuty před koncem si slovenský obránce na útočné polovině za rozhodnutého stavu vykoledoval za protesty proti verdiktu rozhodčího žlutou kartu. Úplně zbytečnou, čtvrtou v sezoně. A osudovou, protože již v první půli inkasoval osmou žlutou Pavelka, který by v nouzi také mohl stopera hrát.

Trenér Vrba tak musel do vítězné sestavy sáhnout. A netrefil se. Mimo jiné pocítil, že nelze vstoupit dvakrát do téže řeky... Loni v únoru absolvoval Pavel Vrba premiéru na lavičce fotbalové Sparty. Právě na Hané, kde rok předtím začal také jeho předchůdce Václav Kotal. Olomouc vedla 2:0, ale Vrbův debut po strhujícím průběhu a penaltové loterii skončil vítězstvím 3:2. Také ve středu večer Sigma rychle vedla 2:0, jenže darebná Sparta tentokrát na zvrat neměla a stejným skóre také prohrála. „O titul už nehrajeme... Obrovské rozčarování, chuť si můžeme trochu spravit jen ve finále poháru,“ smutní Vrba.

Zklamání Letenských je o to větší, že direkt jim zasadil Václav Jílek, pro změnu Kotalův předchůdce ve Spartě. Úspěchy tam Jílek zažil jako Lavičkův asistent, nikoliv v pozici hlavního trenéra. Proto ho v únoru 2020 přišel nahradit trenér béčka Kotal.

Sigma šla do středečního utkání jako outsider. Z desátého místa, po třech kolech bez výhry a tři dny po hanebné trojce od Hradce Králové.

Jenže na Andrově stadionu se Jílek za své odvolání Spartě pomstil. Ukázal, že ji pořád dost dobře zná. Účinnou taktikou a nasazením tří stoperů soupeře vykolejil a Vrbu ve vzájemné konfrontaci trumfl. Olomouc zasadila favoritovi hned v nástupu rozhodující úder, z něhož se už nevzpamatoval. Vrba čekal se střídáním až do poločasu, což se nepovedlo, žádný z jeho svěřenců nedokázal mužstvu vdechnout potřebnou energii.

Sigma nastavila Spartě pověstné zrcadlo a ukázala jí, že její sen o titulu byl v posledních týdnech jen bláhový.

Dopředu věděla, že by v nadstavbě musela vyhrát jak v Plzni, tak na Slavii. Jak asi, když ze soupeřů z elitní skupiny dokázala venku v základní části těsně porazit jen šestý Hradec Králové, na Baníku remizovala a na Slovácku, v Plzni i na Slavii prohrála...?

Iluze je každopádně pryč. Spartě zbývá jen finále poháru se Slováckem, v lize může zafungovat maximálně jako jazýček na vahách při souboji o titul mezi Slavií a Plzní.

Reklama