Hlavní obsah

GLOSA: Trapný výkon v derby, Sparta ani pod Priskem nevzkvétá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trapný, ostudný, neomluvitelný. Takový byl výkon fotbalové Sparty v ligovém derby na Slavii, v němž prožila svůj nejhorší poločas v samostatné historii nejvyšší soutěže a všechny čtyři branky inkasovala už do přestávky. V širších souvislostech jde o další pádný důkaz, že se Letenští v posledních letech dál pohybují v bludném kruhu. Pár týdnů budí zdání, že jsou na dobré cestě. Jenže pak pokaždé dostanou ránu, která jim neúprosně ukáže neslavnou realitu.

Foto: Sport.cz

Fotbalisté Sparty pohořeli v derby se Slavií.

Článek

Těší mě, že pokračujeme v progresu z posledních zápasů, liboval si trenér Brian Priske ve středu. Jeho tým právě v poháru hladce zdolal třetiligové Domažlice a navázal na tři ligová kola s plným bodovým ziskem.

Bylo strašné, jak jsme prezentovali náš tým a náš klub, omlouval se dánský kouč fanouškům v neděli. Sparta dosáhla vrcholu trapnosti a rupla se Slavií 0:4.

Mentální nastavení rivalů v bitvě o Prahu bylo neporovnatelné. Ačkoliv sešívaní neprožívají ideální období, nažhavili se na derby jako jeden muž. Přístup sparťanů byl nepochopitelný. Snad jen zastupující kapitán David Pavelka jevil známky bojovnosti a odhodlání něco s nepříznivým vývojem udělat. Žádný div, že se výtečníci v rudých dresech podepsali pod historickou ostudu.

Inkasované góly byly vánočními dárky pro Slavii, říká Brian Priske. Fanouškům se omlouvám!Video: Sport.cz

Nemůže být omluvou, že se do derby nestihl uzdravit kapitán a největší srdcař Ladislav Krejčí mladší. Vždyť je mu pořád jen 23 let a Sparta je bez něj leklá a krotká. Slavia má marodku ještě větší, přitom rivala hravě vycvičili Jurečka s Hromadou, tedy hráči, kteří se nevešli na soupisku pro Konferenční ligu.

Sportovní ředitel Tomáš Rosický před sezonou ujistil, že ultimátní cíl Sparty je jednoznačný, titul. Že klub je s Priskem na začátku nové cesty a chce jí dát čas a šanci.

Dominantní výkon, těší Jindřicha Trpišovského. Kluci si na Kuchtu věřiliVideo: Sport.cz

Bezbrannost a bezradnost v derby zdaleka nebyla jen mentální, ale také herní. Těžko šlo rozklíčovat, s čím vlastně do utkání hosté šli. V průběhu podzimu už nejednou zaznělo, že Sparta je pro soupeře snadno čitelná. Priske to odmítá, jenže Jindřich Trpišovský mu dal lekci. Jeho protějšek pověřil Douděru, aby zpacifikoval Höjera. A bez centrů obránce, který má v lize nejvíc gólových asistencí, bylo po Spartě, protože žádný rezervní plán nenabídla.

Jsem si stoprocentně jistý, že jdeme po správné cestě, tvrdí i po derby Priske. Jenže kdo mu ještě uvěří?

Když si na Letné vyhodnotili minulé trenérské změny, tak vždy byl nějaký okamžitý skok, kdy přišlo zlepšení, a pak došlo k útlumu. Toho se angažováním Priskeho chtěli vyvarovat.

Dánský expert ovšem hned na začátku cesty selhává. Jeho předchůdce Pavel Vrba měl loni alespoň nadějný podzim, v němž dovedl tým do Evropské ligy a mimo jiné vyhrál derby a ukončil letitou pražskou nadvládu Slavie.

Pochod sparťanských fanoušků z náměstí Míru do EdenuVideo: Sport.cz

Priskemu vydařený začátek zcela chybí. Pohárová cesta skončila v předkole Konferenční ligy hned na první překážce ve Stavangeru. V lize ztrácí Sparta už devět bodů na vedoucí Plzeň a první opravdu těžký zápas pravdy skončil v Edenu katastrofou.

Vedení slíbilo Dánovi trpělivost. Za dané konstelace však bude muset řešit nepříjemné dilema. Dodržet navzdory chabým výsledkům slovo, nebo projekt se zahraničním trenérem ukončit, a tím přiznat další vlastní přehmat?

Priske zatím neměl od letního nástupu příliš prostoru ovlivnit skladbu kádru. Převzal mužstvo, jež formuje Rosický. Křehké, nedospělé a s citelným nedostatkem lídrů a bojovníků, jak derby v plné nahotě ukázalo.

Reklama

Související témata: