Hlavní obsah

Priske po debaklu v derby: Jsme stále na správné cestě, fanouškům se omlouvám. Obdržené góly? Vánoční dárky

Odpovědnosti se nezříká. Kouč fotbalové Sparty Brian Priske si je i přes drtivou prohru 0:4 v derby se Slavií jistý, že tým je na dobré cestě. Nastínil také, s jakými slovy přišli do kabiny o poločasové pauze sportovní ředitel Tomáš Rosický a manažer A-týmu Tomáš Sivok.

Inkasované góly byly vánočními dárky pro Slavii, říká Brian Priske. Fanouškům se omlouvám!Video: Sport.cz

 
Článek
Fotogalerie

Inkasované góly byly vánočními dárky pro Slavii, říká Brian Priske. Fanouškům se omlouvám!

Kde hledat příčiny drtivé porážky?

Prvních čtyřicet pět minut bylo strašných. Soupeř nás přehrával silou, přístupem. Musím se omluvit sparťanským fanouškům a na nás je přijmout jejich komentáře k utkání.

Ráz zápasu určila chyba a obdržený gól v 5. minutě, ale nemrzí vás spíše, že tým nedokázal zareagovat?

Jsem z toho smutný. Akceptovali jsme, že soupeř je lepší a má zápas dobře rozehraný. Osobní chyby se stávají, ale v těchto momentech musí tým držet pohromadě. Celý první poločas byl velmi špatný.

Sparta působila, že na derby není vůbec připravená. Jaký byl váš taktický záměr?

Neřekl bych, že jsme přijeli nepřipraveni. Věděli jsme, jak se hra bude odvíjet, jaké má Slavia silné stránky. Góly, které jsme dostali, byly vánoční dárky.

Po konci v evropských pohárech je to další selhání. Věříte stále, že jdete správným směrem?

Jsem stoprocentně přesvědčený, že jsme na správné cestě. Dnes jsme prohráli bitvu, bolí to. Máme před sebou dlouhou cestu. Vím ale, čeho jsou hráči schopni, vidím je v tréninku. Výsledek a výkon znamenají hodně pro spoustu lidí. Fanoušci jsou zklamaní, musíme přijmout jejich kritiku a plnou odpovědnost, která je na nás, a já se jí nezříkám. Dlouho jsme neprohráli, ale dnes jsme nespokojeni. Musíme vyžadovat jeden od druhého víc práce a nemůžeme dopustit, že je Slavia takovým způsobem lepší.

Může současný kádr konkurovat ve velkých domácích i mezinárodních zápasech?

Ano, myslím, že ano.

Inkasované góly byly vánočními dárky pro Slavii, říká Brian Priske. Fanouškům se omlouvám!Video: Sport.cz

Mluvíte o potenciálu týmu, který ale Sparta právě v důležitých střetnutích zatím neukázala. Co chybí?

Dnes to bylo těžké po čtyřech darovaných gólech. První nebyl ani z šance, pak zakládáme protiútok, ale ztratíme balon u vápna. Chybí mi individuální odpovědnost a schopnost převzít iniciativu, když se vám nedaří. Každý se k tomu musí postavit, vyhrávat osobní souboje, získávat druhé balony. Pracujeme na tom každý den.

Popravdě, věřil jste o poločasové pauze, že můžete utkání otočit?

Když víte, že je stav 0:4, je to těžké. Víra zůstává pořád. Spíše jsem očekával, že se hráči zlepší, budeme vyhrávat souboje, že budeme více na míči. Já osobně ale vždy věřím, i když situace byla opravdu složitá.

Vyvodíte ze zápasu nějaké důsledky?

Důsledkem je, že jsme ztratili tři body a víru některých fanoušků. Já nejsem spokojený s výkonem, sednu si k utkání, vyhodnotím si ho sám i s hráči. Moje práce bude pomoci týmu k lepším výkonům už od dalšího klání.

Tomášové Rosický a Sivok z vedení klubu byli o poločase v kabině. Co chtěli týmu sdělit?

Nemůžu prozradit, co přesně říkali. Tohle je normální procedura, oba jsou součástí rozhovorů v každém utkání, jsou v kabině před každým duelem i po něm.

Byli naštvaní?

Ano, všichni jsme byli, jsme jen lidé a naše práce je vyhrávat, což se dnes nestalo. Mrzí mě nejvíce, jakým způsobem jsme zapůsobili na naše fanoušky. Je na nás, abychom si důvěru začali budovat zpátky.

Nevypadalo to, že dokážete soupeře něčím překvapit. Má vůbec Sparta více herních variant?

Vidím v naší hře různé aspekty a způsoby. Pokud trenéři říkají, že je snadné nás přečíst, neberu jim to. Ale v posledních duelech jsme stříleli hodně branek a ukázali, že jsme na správné cestě. Dnes jsme hráli pod svoji úroveň. Po takových chybách vypadá vše špatně. Za mě nejhorší nebyl způsob hry, ale například právě zmíněné osobní souboje.

Reklama