Hlavní obsah

GLOSA: Trenérské kouzlo z ciziny zafungovalo i u žen

Genderová vyváženost je absolutní, po českých mužích mají bronz z hokejového MS i ženy. A po vyhraném zápase o 3. místo dostaly v Dánsku úplně stejnou plaketu jako muži koncem května v Tampere. Je to až s podivem, jaká kouzla zmohli cizinci na reprezentačních střídačkách. Nejdřív Kari Jalonen s muži ukončil deset let čekání na cenný kov, nyní se Carla MacLeodová s děvčaty zasloužila o historicky vůbec první cinknutí medaile.

Foto: Bo Amstrup, ČTK/AP

České hokejistky s historickým bronzem z MS.

Článek

Nejviditelnější přínos zahraničních koučů vidím v jejich pozitivním přístupu. Za všech okolností stojí za týmem, přebírají za něj i část mediálního tlaku a hledají to lepší ve svých svěřencích, bez ohledu na post či pohlaví. Ale také jim nic nesleví.

Z úst finského trenéra, stejně jako od neustále usměvavé Kanaďanky, opakovaně zní, že předpokladem k úspěchu je tvrdá práce a dřina v tréninku i v zápase. Oba v kabině nastavují vítěznou mentalitu i sebedůvěru, což se projevuje na ledě, kde národní tým prodává českou hokejovou šikovnost spojenou s tou u nás nezvyklou schopností přenést se přes chybu a neustále si věřit.

MacLeodová po bronzovém debutu u reprezentace žen oceňuje, jak české hráčky ukázaly týmový duch a vystupovaly po celou dobu konzistentně a že tohle přesně vyžaduje. Také díky respektované kouče zůstaly hráčky nastavené na medailový cíl, který se leckomu zdál jako přehnaný, a trpělivě se mu přibližovaly. Až z toho byla parádní oslava v Herningu.

Během půl roku od olympiády udělaly hokejistky obrovský pokrok, ale trenérka je připravená dál tlačit na pilu a hned připomíná, že je potřeba dál pracovat, aby přišly další úspěchy. A premiérový bronz nezůstal ojedinělý.

Na tahu je teď Český hokej, aby ženám připravil přijatelné podmínky a vyrůstaly doma talentované hráčky, protože dosud je předpokladem pro hokejový růst brzký odchod do ciziny. Nutnost zlepšit práci s mládeží a lépe vychovávat se dotýká i děvčat, nejen chlapců.

Reklama

Související témata: