Hlavní obsah

GLOSA: Velká audiovizuální revoluce pro ligu znamená průlom. A nejen kvůli penězům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sešlo se to symbolicky. Česko si připomíná výročí startu sametové revoluce a jeden zásadní mezník čeká i fotbalovou ligu. Ještě není všechno podepsané, ale už teď je jasné, že historicky první tendr na prodej audiovizuálních práv se vyplatil: liga v příštích pěti sezonách vydělá zhruba třikrát víc než teď. Pro český fotbal je to dobrá zpráva, kterých v něm obvykle moc nenajdete.

Foto: Profimedia.cz

Oscar Dorley ze Slavie Praha a Qazim Laci ze Sparty Praha během utkání 9. kola Fortuna ligy mezi SK Slavia Praha - AC Sparta Praha.

Článek

Výběrové řízení? V očích šéfa Ligové fotbalové asociace Dušana Svobody to dlouho bylo nereálné sci-fi. Že prý o českou ligu mezi vysílateli není tak velký zájem a že zdejší prostředí není na tendr zralé. Kdyby nepřišel tlak zdola, nejspíš by to i tentokrát skončilo prodloužením smlouvy se společností Pragosport, která práva v posledních deseti sezonách přeprodávala dál. Liga za to ročně měla nějakých 150 milionů korun čili výrazně méně než v sousedních zemích s výjimkou Slovenska.

Od příští sezony si kluby rozdělí přinejmenším 430 milionů. Tohle číslo by ještě mělo narůst, čeká se na zobchodování práv na sestřihy a streamy pro vysílatele z ciziny. Podle slov slávistického šéfa Jaroslava Tvrdíka na síti X by se liga mohla dostat až na sumu blížící se půl miliardě. Příjemné číslo, viďte?

Fotbal dusí dlouhodobá „blbá nálada“, často se řeší kiksy rozhodčích nebo trable s VAR a svým způsobem unavuje i rozvleklý soud s kmotrem Romanem Berbrem, ovšem výsledky přelomového výběrového řízení potěšily.

Liga vydělala na rostoucí konkurenci v audiovizuální branži (a pochopitelně i na tom, že se uchazeči mohli v tendru trumfovat, což podle zákulisních informací platilo především pro sázkové kanceláře) a na aktivitě elitních klubů v čele se Slavií, Spartou, Plzní a Baníkem. Slávistický boss Tvrdík byl s myšlenkou výběrového řízení dlouho sám, ale nakonec mu dal za pravdu i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže a postupně se na jeho stranu postavili kolegové z dalších důležitých adres. Včetně Svobodovy Sparty.

Další bonusy: nově se má pracovat s kalibrovanou čárou pro posuzování ofsajdových situací a prezentace první a druhé ligy by se mohla posunout i díky tomu, že kluby budou moct začít využívat záběry ze zápasů na klubových webech a sociálních sítích. I tohle se počítá.

Vedlejším produktem fotbalové revoluce by mohla být potenciální změna názvu ligy, protože v soutěži na streaming pro sázkovky vyhrála 120milionová nabídka Betana. Zato Fortuna, která lize propůjčuje jméno teď, skončila v tendru poražená. Ale to už je zase jiný příběh.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.