Hlavní obsah

GLOSA: Zkušenosti z unikátní éry jako trumf, vyspělost Slavie je pro derby určující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři derby nesmiřitelných rivalů na Letné během necelého měsíce. Sešívaní na jaře poztráceli spoustu bodů, úvodní dva díly atraktivní trilogie ovšem potvrdily jejich vyspělost. Do prvního derby šli fotbalisté Sparty po dlouhých letech jako favorit, nakonec však byli rádi aspoň za bod. Středeční finále poháru pak ovládla Slavia. Kvalita a zkušenosti Trpišovského týmu výrazně komplikují Spartě cestu za vysněným titulem.

Foto: Sport.cz s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Sparta na Slavii ve finále poháru nestačila

Článek

Dvacet soutěžních zápasů bez porážky, déle jak půlroční série ohraničená dvěma porážkami s rivalem. Sparta během ní ušla pěkný kus cesty, která se ukazuje jako správná. Maturitu v podobě skalpu Slavie však zatím nesložila.

Derby se svou náročností dá přirovnat jen k evropským pohárům. A tady jsou zkušenosti výrazně na straně sešívaných. Pokud musí Sparta hrát předkola, do hlavní soutěže není v posledních letech schopná prorazit. Naopak Slavia pod taktovkou trenéra Jindřicha Trpišovského postoupila do skupiny Ligy mistrů a třikrát došla v evropských pohárech až do čtvrtfinále.

Nemůže být nic cennějšího, raduje se Jindřich Trpišovský. Takový zápas by vyprodal i stadion pro 100 tisíc lidíVideo: Sport.cz

Trpišovský se svým štábem přišel do Edenu v prosinci 2017 a stal se nejúspěšnějším trenérem klubu v samostatné historii. Třikrát tým dovedl k ligovému titulu, teď počtvrté k zisku domácího poháru. Proto si ho klub těsně před prvním jarním derby zavázal na další tři sezony.

Sestřih finále MOL Cupu Sparta - SlaviaVideo: Sport.cz

Skvělé výsledky samozřejmě přinášejí i neocenitelné zkušenosti. Slavia velké zápasy zvládá, během unikátní éry muže s kšiltovkou pro ni nejsou výjimečné. Sparta se to teprve učí. Nabrala dobrý směr, ale rival je zkušenostmi dál. Mnohem dál.

Hlad po úspěchu může nicméně také sehrát zásadní roli. A Sparta je vyhladovělá pořádně, na titul čeká dlouhých devět let. Pohár nezískala, liga je však jiná soutěž. V ní má před víkendovým startem nadstavby na rivala dva body k dobru, o dva body k triumfu blíž.

Jazýčkem na vahách může být v mistrovské partii klidně i někdo třetí. Spoléhat se na cizí pomoc ovšem nelze. Pro obě S platí, že derby v nadstavbě, které přijde deset dnů po finále poháru, bude třeba nejspíš vyhrát.

Slavia recept zná, Sparta ho zatím nenašla.

Reklama