Hlavní obsah

GLOSÁŘ Z TAMPERE: Národní tým v léčení. Klíčovým operacím se teprve podrobí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mohla to být suchá úvaha o tom, jak si čeští hokejisté stojí po odehrané polovině mistrovství světa, ale spíš mi z toho vychází pohled do chorobopisu. K tomu pár zdánlivě doktorských postřehů k tomu, jak probíhá po letech nezdarů už nezbytně nutná resuscitace národního týmu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Norsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

 
Článek

V Tampere zatím naštěstí fungují životabudiče, na něž se pacient může spolehnout. Roman Červenka a od svého příjezdu i David Pastrňák dodržují průměr přes dva kanadské body na zápas, což jsou tak oživující injekce, že se díky nim povedlo zmáknout Lotyše a najít i cestu přes Nory.

Čtvrtfinále je blízko, což je asi nejpodstatnější zjištění z vizity, i když o kvalitě hokejového života reprezentace lze docela polemizovat. Odložme růžové brýle přiznejme si, že co se zdálo pro české fanoušky samozřejmostí (míněno čtvrtfinále), je na letošním šampionátu prvním nutným krokem k uzdravení.

PŘÍKLEP EXTRA - hokejové studio Sport.cz tentokrát s Radkem Dudou a Janem ŠkvoremVideo: SPORT.CZ

Po únorovém historickém průšvihu v Pekingu, kde se reprezentanti poprvé nevešli mezi elitní osmičku na vrcholné hokejové akci, je třeba stále pečlivěji listovat v lékařských knihách. I když vyloučením Rusů odpadl v Tampere jeden vážný protivník pravidelně zhoršující stav nemocného (míněno národního týmu).

Od března převzal léčbu finský primář (čti Jalonen) tak důsledně, že se někomu mohl před cestou na šampionát zdát pacient naprosto vyléčen. A už předem oblékán do zlatého roucha. Leč omyl, na finském ledě všechny české neduhy rychle odhalili Švédové. Následně přišla ostudná porážka s Rakouskem po devadesáti letech a vypadalo to na stav klinické smrti.

Když zůstaneme u medicínského slovníku, bylo nutné i umělé dýchání a oživovací masáž. Jako léčitel se naštěstí zjevil na šampionátu fantóm Pastrňák s nezměrnou dávkou energie a tlak, puls, srdeční rytmy i dýchání nemocného se stabilizovaly. Nezdolat Lotyše a Nory, stala by se ze čtvrtfinále asi fata morgana.

Teď si na ně reprezentace může reálně sáhnout, ale nedělní den volna je poslední klidnou chvíli před klíčovými operacemi, kterým se podrobí v nadcházejících 96 hodinách a ty nemilosrdně ukážou její opravdový stav.

Zápasy s USA a domácím Finskem odhalí, jak se daří proces uzdravování nebo je to jen taková hra, že nemoc není vážná. Aktuální situace v dějišti turnaje naznačuje, že potom zřejmě dojde na nutný převoz pacienta do Helsinek, kde jeho detailní vyšetření ve čtvrtfinále provedou zřejmě Švýcaři či Kanaďané.

A teprve po tom čtvrtečním zápase půjde říct, jestli hospitalizace musí pokračovat a pacient i všichni jeho blízcí (čti fanoušci) musí být trpěliví a doufat. Nebo bude Tampere na české hokejové mapě přiznán status léčebných lázní či snad koncem týdne právě tady dojde na podobný zázrak jako v Lurdech.

Reklama