Hlavní obsah

NAD(H)LEDEM: Kdo přetahuje, okrádá spoluhráče. Pasta naši hru neskutečně oživil, míní Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze zápasu s Norskem máme tři body, což je to nejdůležitější. Vůbec jsem ale nepochyboval, že by se nemělo vyhrát, protože naše mužstvo se zvedá.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Michal Kamaryt

David Pastrňák zaváží puk do útočné třetiny. Proti Norsku se český forvard blýskl dvěma góly.

Článek

Norové hráli urputný hokej, a přestože nejsou bůhvíjací bruslaři, silově a stavbou těla jsou velice dobře vybavení. Hrozně nám pomohl první gól v přesilovce, úvodní třetinu jsme odehráli velmi dobře takticky. V té druhé jsme odskočili na dvoubrankový rozdíl, pak ale přišlo polevení a hned třikrát zvonily za Vejmelkou tyčky. Ve třetí třetině jsme se ale vrátili k hokeji z úvodu zápasu a už jsme si cestu ke třem bodům nezkomplikovali.

Naše elitní útočná formace s Červenkou Krejčím a Pastrňákem obstarala tři ze čtyř gólů a je vidět, jak hraje s extrémní lehkostí. Všichni tři jsou hokejisti a hračičkové, kteří si vyhoví. Přehrávají soupeře ne rychlostí bruslení, ale rychlostí myšlení. Je opravdu radost se na ně dívat, Pasta naši hru neskutečně oživil.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

MS v hokeji 2022: sestřih zápasu Norsko - ČeskoVideo: ČT sport, SPORT.CZ

Dva góly jsme dali v přesilovce, jeden z trestného střílení a do prázdné branky. Jestli jsem nečekal že budeme dominantnější při hře v pěti na pět? Přiznám se, že nečekal. Ve stavu, v jakém mužstvo bylo ještě před pár zápasy, se to ze dne na den nezvedne.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

David Pastrňák a Roman Červenka (10) při utkání s Norskem.

Herní styl je ale jinde než proti Rakousku, dát čtyři góly proti extrémně zarputilým Norům není žádná legrace. Každý si řekne: „Vždyť je to Norsko, ne úplně hokejová země." Pojďme si ale také ukázat v jakém stavu ten náš hokej je. Buďme pokorní a pojďme zápas od zápasu. Jestli dáš osm gólů, nebo vyhraješ 4:1? Jde o to, že góly nedostáváme a obrana jakžtakž funguje. Uvědomme si, že úspěch vždycky závisí na obraně.

Občas přetahujeme střídání, což ti na energii nepřidá. Naopak ti to bere sílu. A v zápasech, kdy už půjde o hodně, ti ta energie může chybět. Když navíc protahuješ čas na ledě, na další hráče se nedostane, což není dobře. Ten, kdo přetahuje, okrádá o ice-time další spoluhráče.

PŘÍKLEP EXTRA - hokejové studio Sport.cz tentokrát s Radkem Dudou a Janem ŠkvoremVideo: SPORT.CZ

Teď nás na závěr skupiny čekají Američané a Finové, kteří prověří sílu našeho týmu. Jestli ale chceme uspět, musíme porazit každého silného soupeře. Jedinou cestou je maximální výkon od každého hráče v každém střídání. Budou to zápasy v rychlém tempu, ale to je před čtvrtfinále jedině dobře. Mnohem lepší než hrát těsně před play off s papírovými outsidery.

Už před začátkem šampionátu jsem byl o kvalitě našeho týmu přesvědčený a to platí pořád. Furt si myslím, že se může uhrát velký úspěch.

Jaroslav Bednář

S národním týmem získal Jaroslav Bednář na mistrovství světa 2006 v Rize stříbro. Za reprezentaci odehrál bývalý vynikající útočník celkem 78 zápasů, v nichž vstřelil 15 gólů. Na kontě má více než 100 startů v NHL, kde hájil barvy Los Angeles a Floridy. V Rusku vybojoval titul s Omskem, zlato slavil i ve Švýcarsku s Davosem, Bernem a také v české extralize s pražskou Slavií.

Reklama

Související témata: